Private ruimtesonde brengt begin oktober eerste voorraad naar ISS

Eindelijk is het dan zover: SpaceX gaat begin oktober de eerste voorraad naar het internationale ruimtestation brengen. De lancering van de Dragon staat gepland voor 7 oktober.

Eerder dit jaar vond al een testvlucht plaats. Ruimtesonde Dragon werd in mei gelanceerd en naar het ISS gestuurd. Daar koppelde de Dragon zich (met een beetje hulp van André Kuipers) succesvol aan het ruimtestation. Een enorme mijlpaal: nog nooit koppelde een commercieel ruimtevaartuig zich aan het ISS.

Oktober
Met de testvlucht werd bewezen dat zowel de ruimtesonde als de raket (Falcon 9-raket) van SpaceX klaar waren voor het echte werk. En dat komt er nu dus aan. NASA maakt bekend dat Dragon naar verwachting op 7 oktober met een buik vol voorraden vanaf Cape Canaveral gelanceerd zal worden.

Ik ga op reis en neem mee…
Tijdens de voor oktober geplande vlucht zal Dragon een dikke 500 kilo aan voorraden naar het ISS brengen. Het gaat niet alleen om voedsel, maar ook om wetenschappelijke experimenten. Dragon keert ook niet met lege handen terug: de ruimtesonde brengt eind oktober onder meer onderzoeksresultaten en hardware terug naar de aarde.

Nog een keer…
En het blijft als het goed is niet bij deze ene keer. Op dit moment staan er twaalf vluchten voor Dragon gepland en deze hebben alle twaalf als doel het bevoorraden van het ISS.

Dankzij Dragon is de VS eindelijk weer in staat om het ISS te bevoorraden. Vorig jaar gingen de Amerikaanse spaceshuttles met pensioen en dat terwijl de opvolger nog niet klaar was. Gedurende een dik jaar waren de Amerikanen voor het lanceren van voorraden en astronauten daardoor afhankelijk van de Russen. Dankzij Dragon kan de VS nu ook weer een steentje bijdragen.

Bronmateriaal

"SpaceX, NASA Target Oct. 7 Launch For Resupply Mission To Space Station" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd