Print uw eigen pillen

Wetenschappers hebben een methode ontwikkeld waarmee het mogelijk moet zijn om met een 3D-printer uw eigen medicijnen te printen.

Met 3D-printers kunt u tegenwoordig al van alles printen. Van voedsel tot botten: alles lijkt mogelijk. Onderzoekers van de universiteit van Glasgow voegen daar nu nog een nieuwe toepassing aan toe: medicijnen.

Chemische reactie
De onderzoekers hebben met behulp van een 3D-printer speciale ‘vaten’ ontwikkeld. In de vaten – gemaakt van polymeergel – kunnen chemische reacties plaatsvinden. Door andere chemicaliën aan de gel waar de vaten van gemaakt worden, toe te voegen, kan zo’n vat zelf deel uit gaan maken van de chemische reactie. Dat is op zichzelf niets nieuws: op grote schaal gebeurt dit al volop. Wat wel nieuw is, is dat het heel gemakkelijk is gebleken om op dit gebied ook maatwerk af te leveren en de vaten dus op een veel kleinere schaal te produceren. “We kunnen deze vaten met behulp van een 3D-printer in relatief korte tijd maken,” legt onderzoeker Lee Cronin uit. Zelfs de meest ingewikkelde vaten kunnen binnen enkele uren worden gebouwd, zo is in het blad Nature Chemistry te lezen.

WIST U DAT…

Nieuwe manier van denken
“Door de vaten zelf deel uit te laten maken van het reactieproces, wordt het onderscheid tussen de reactor en de reactie heel wazig. Het is voor scheikundigen een heel nieuwe manier van denken en het geeft ons controle over reacties, omdat we het ontwerp van onze vaten voortdurend kunnen bijschaven.”

Kleinere schaal
Hoewel het onderzoek nog jong is, moet het met de 3D-printer mogelijk zijn om de chemische technologie die nu vaak nog in grote laboratoria met enorme budgetten plaatsvindt wat dichterbij te halen. Kleinere bedrijven en universiteiten zouden er dan ook mee kunnen experimenteren.

En zelfs particulieren zouden bij deze ontwikkelingen gebaat kunnen zijn. “Misschien kunnen consumenten met de introductie van zorgvuldig gecontroleerde software-apps – vergelijkbaar met de apps van Apple – toegang krijgen tot een persoonlijke medicijnontwerper die ze thuis kunnen gebruiken om de medicijnen die ze nodig hebben, te creëren.

Bronmateriaal

"DIY drugstores in development at the University of Glasgow" - Gla.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Laura Gilmore (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd