Primeur! Voor het eerst een pratende robot onderweg naar het ISS

kirobo

Gisteren hebben de Japanners een heuse pratende robot de ruimte in gestuurd. De robot is op het moment onderweg naar het ISS en moet daar astronauten tegen eenzaamheid gaan behoeden.

Astronaut zijn in het ISS: velen dromen ervan. Experimenten uitvoeren, door het ruimtestation zweven en natuurlijk door de raampjes naar buiten gluren en onze planeet bewonderen. Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. De astronauten die naar het ISS gaan, zitten daar vaak maanden op rij. Ze moeten het zonder familie en vrienden doen en zijn helemaal op hun collega’s aangewezen. Dat kan voor sociale problemen zorgen. De Japanners hebben daar wat op bedacht: Kirobo. Een pratende robot die astronauten gezelschap kan houden.

Lancering
De afgelopen jaren is er hard aan de robot gesleuteld en gisteren was het dan zover: Kirobo werd op weg gestuurd. De robot nam plaats in vrachtschip Kounotori 4 en vertrok naar het ISS. Als alles goed gaat, arriveert de robot daar over een dag of vijf. Kirobo zal achttien maanden in het ISS verblijven.

Foto: Kibo Robot Project.
Foto: Kibo Robot Project.

Vaardigheden
Kirobo kan dus astronauten gezelschap houden en met astronauten kletsen. Maar dat zijn niet de enige vaardigheden van het schattige robotje. De robot kan ook informatie naar de aarde sturen en dienst doen als een soort PR-medewerker in de ruimte.

WIST U DAT…

…een mens en robot elkaar vorig jaar voor het eerst in de ruimte de hand schudden?

Praten
Binnenkort stuurt Japan ook een echte astronaut naar het ISS. Deze kan dan de conversatie aangaan met Kirobo. En dat is een mijlpaal. Nog nooit hebben een mens en een robot in de ruimte een gesprek gevoerd.

De missie van Kirobo is een experiment. Onderzoekers zullen de verrichtingen van Kirobo nauwlettend in de gaten houden en hun ervaringen met de robot gebruiken om nieuwe robots te bouwen die nog beter in staat zijn om met mensen samen te leven en te communiceren. De ‘nakomelingen’ van Kirobo kunnen in de toekomst niet alleen in de ruimte, maar ook op aarde worden ingezet om eenzaamheid en daaruit voortvloeiende problemen, te bestrijden.

Bronmateriaal

"[Flash Report] KIROBO sets off to space on Kounotori" - Kibo-robo.jp
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Kibo Robot Project.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd