Primeur: Marswagentje Curiosity kiekt twee planetoïden!

mars-groot

Voor de allereerste keer zijn planetoïden vanaf het oppervlak van Mars gefotografeerd. Curiosity kiekte Ceres en Vesta: de grootste en op twee na grootste hemellichamen in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter.

Curiosity maakte de foto begin deze week, met een sluitertijd van twaalf seconden. Ceres en Vesta zijn te zien als twee kleine streepjes.

Op de foto

Op de foto hieronder ziet u de twee planetoïden en maan Deimos. De zwarte cirkel rond Deimos bedekt het stukje ruimte dat de volle aardse maan gezien vanaf de aarde zou bedekken. In het centrum ziet u Deimos op zijn exacte positie aan de ruimte staan. Helemaal links zijn nog Phobos, Jupiter en Saturnus te zien. Deze foto’s maakte Curiosity – met een andere sluitertijd – diezelfde avond.

De foto maakt deel uit van een experiment. Curiosity richtte de ogen op de lucht om te achterhalen hoe helder deze ‘s nachts was. In deze tijd van het jaar op Mars kunnen wel eens nevels en wolken ontstaan. “De twee manen van Mars waren die nacht ons belangrijkste doel, maar we kozen voor een tijdstip waarop één van de manen dichtbij Ceres en Venus aan de hemel staat,” vertelt onderzoeker Mark Lemmon.

Cerus en Vesta zijn niet alleen de twee planetoïden die voor het eerst vanaf het oppervlak van de rode planeet zijn gefotografeerd. Ze hebben nog meer met elkaar gemeen. Zo zijn het ook de twee planetoïden die zich mogen verheugen op een bezoekje van ruimtesonde Dawn. Dawn bezocht Vesta in 2011 en 2012 en is momenteel onderweg naar planetoïde en dwergplaneet Ceres. Daar komt deze naar verwachting volgend jaar aan.

Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS / Texas A&M.
Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS / Texas A&M.

Bronmateriaal

"Asteroids as Seen From Mars; A Curiosity Rover First" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / MSSS / Texas A&M.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd