Primeur! Bedrijf krijgt toestemming om volgend jaar naar de maan te gaan

Een historisch moment. Voor het eerst heeft de Amerikaanse overheid een bedrijf – Moon Express – toestemming gegeven om naar de maan te gaan.

Er zijn al heel veel bedrijven actief in de ruimte. Maar hun werkzaamheden vonden tot op heden altijd plaats in een baan nabij de aarde. Missies die het verderop zochten – naar de maan of naar Mars – waren altijd het werk van natiën. Tot nu. Het Amerikaanse bedrijf Moon Express vroeg de Amerikaanse overheid in april toestemming om in 2017 naar de maan te gaan en heeft nu groen licht gekregen. Een historisch moment. Nog niet eerder is er sprake geweest van een private maanmissie.

Baanbrekend
“De goedkeuring voor de Moon Express 2017-missie is een belangrijke beslissing,” stelt Bob Richards, mede-oprichter en CEO van Moon Express. “Het is baanbrekend voor de private, commerciële missies voorbij een baan rond de aarde. We zijn nu vrij om het achtste continent van de aarde – de maan – te verkennen.”

De maan uitbuiten: mag dat zomaar?

Ja, in feite wel. Het Outer Space Treaty stelt dat het niet verboden is om hulpbronnen op andere hemellichamen te ontginnen en te verwijderen. Landen of bedrijven mogen zich een hemellichaam echter niet toe-eigenen. Dus Moon Express zal nooit eigenaar kunnen worden van de maan. Meer weten? Klik hier!

Exploitatie van de maan
Moon Express heeft met het verkennen van de maan een duidelijk doel voor ogen: de commerciële waarde van de maan vaststellen en deze vervolgens gaan verzilveren. Heel concreet denkt het bedrijf dan aan het winnen van elementen op de maan die hier op aarde heel erg zeldzaam of in ieder geval een stuk lastiger te winnen zijn. “Binnen 15 jaar zal de maan een belangrijk onderdeel zijn van de aardse economie,” voorspelt mede-oprichter van Moon Express Naveen Jain. “En mogelijk is het dan zelfs ons tweede huis. Probeer je dat eens voor te stellen!”

Moon Express werd in 2010 opgericht en presenteerde in 2013 MX-1: de maanlander waarmee het bedrijf dus volgens jaar al de maan wil gaan verkennen. Het lijkt misschien vreemd dat het bedrijf alvorens MX-1 te mogen lanceren, toestemming moest vragen aan de overheid. Het vloeit allemaal voort uit het Outer Space Treaty. Dit verdrag stelt dat private activiteiten in de ruimte toegestaan zijn, maar onder de verantwoordelijkheid vallen van de staat waarin de initiatiefnemer van de private activiteit gevestigd is. De VS is dus verantwoordelijk voor de verrichtingen van Moon Express en moet daarom groen licht geven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd