Prille tsunami veroorzaakt gloed in ionosfeer

Als een tsunami ontstaat, is deze niet te zien. Maar vanuit de ruimte wel, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Vaak ontstaan tsunami’s in diepe wateren. Vanaf die plaats reizen ze met enorme snelheden. Maar daar is niets van te zien: het oppervlak van de oceaan stijgt amper. Pas wanneer een tsunami in ondiepere wateren komt, ontstaat de muur van water.

Ruimte
Maar wetenschappers hebben nu ontdekt dat de prille tsunami vanuit de ruimte wel waar te nemen is. Wanneer de tsunami in diepe wateren ontstaat, stuwt deze het oceaanwater iets op. Dat is vanaf de aarde amper zichtbaar, maar wanneer wetenschappers goed kijken is het vanuit de ruimte wel te zien.

WIST U DAT…

Ionosfeer
Het iets te hoge water duwt namelijk tegen de atmosfeer aan. En als u weet waar u moet kijken, is dat te zien, zo hebben wetenschappers ontdekt. Het is allemaal zichtbaar in de ionosfeer. De lucht is er dunner en de druk reageert er met het geladen plasma uit de bovenste lagen van de atmosfeer. Hierdoor onstaat een rode gloed.

Satelliet
Die gloed is niet met het blote oog te zien. Maar wel met speciale apparatuur. Bijvoorbeeld een speciale satelliet.

En dat is goed nieuws. Het bewijst namelijk dat tsunami’s veel eerder dan gedacht al waar te nemen zijn. Zo is het mogelijk om een tsunami een uur voordat deze de kust bereikt al te zien. Mogelijk kunnen door een eenvoudige satelliet dan ook vele levens gered worden.

Bovenstaande foto is gemaakt door Twicepix (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd