Premature baby vaak overgevoelig voor pijn

Kinderen die te vroeg geboren worden en de eerste veertig dagen van hun leven in het ziekenhuis doorbrengen, hebben ook in een later stadium een lagere pijngrens dan gezonde leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit onderzoek. De wetenschappers pleiten dan ook voor pijnstillers voor de premature baby’s.

Met behulp van elektro-encefalografie (EEG) bekeken de onderzoekers wat er in het brein van de gezonde en premature baby’s gebeurde wanneer zij een hielprikje kregen. De baby’s die te vroeg geboren waren en minimaal veertig dagen in het ziekenhuis hadden gelegen, reageerden veel feller dan de gezonde baby’s.

Gevoel
In een tweede experiment werd de hiel van de baby’s alleen maar aangeraakt, hierbij reageerden de premature baby’s niet anders dan de gezonde kinderen. Dat wijst erop dat de gevoeligheid van te vroeg geboren kinderen alleen voor pijn geldt.

Pijnlijk
Dat is volgens de onderzoekers ook goed te verklaren; premature baby’s ondergaan in het ziekenhuis heel veel pijnlijke onderzoeken. Zo krijgen ze voedsel via een sonde. Ook ontvangen ze injecties en wordt er regelmatig bloed afgenomen. Dat zou dan ook de reden zijn dat de premature baby’s zo gevoelig zijn voor pijn. Door de baby’s bij het ondergaan van deze onderzoeken pijnstillers te geven, zou deze overgevoeligheid voorkomen kunnen worden.

Dat een aanraking de te vroeg geboren kinderen net zo goed doet als een gezond kind, toont aan dat knuffelen of vasthouden ook voor premature baby’s heel belangrijk is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd