Prehistorische hond leefde als een mens

Duizenden jaren geleden hadden sommige honden het beter dan hedendaagse honden. Wetenschappers hebben de resten van een hond gevonden, die 7.000 jaar geleden is begraven in Siberië. De husky werkte zijn hele leven samen met mensen en kreeg hetzelfde eten als mensen voorgeschoteld. Waarschijnlijk zagen mensen de hond toen als een denkend, sociaal wezen.

“Ik denk dat de mensen die deze hond begroeven dachten dat de hond kon denken en sociaal was”, meent professor Robert Losey van de universiteit van Alberta. “Misschien zagen de mensen deze hond wel als een gelijke.”

Objecten
Een dier begraven is een teken dat nabestaanden willen dat er voor de ziel van het dier wordt gezorgd. Opvallend is dat de hond begraven is met verschillende objecten, zoals een lange lepel gemaakt van een gewei.

WIST U DAT…

Zwaar leven
Een grondige analyse van de botten van de hond tonen aan dat het dier menseneten voorgeschoteld kreeg, zoals vis, hert, kleine zoogdieren en planten. Toch was het leven van de hond niet zo gemakkelijk. “Aan het skelet van de husky kunnen we zien dat het dier zware ladingen moest tillen”, legt Losey uit. “Hierbij moet u denken aan voorwerpen als wapens, gereedschappen en brandhout.”

Oud
De husky stierf op latere leeftijd: een bewijs dat het dier een lange tijd een metgezel was van de mens.

Graven
Wetenschappers vinden regelmatig graven met honden en vossen. Toch komt het zelden voor dat onderzoekers voorwerpen aantreffen en erachter komen dat een hond menseneten verorberde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd