Precisiegeneeskunde: wat kunnen we ervan verwachten?

Vaak krijg je bij ziekte een standaardbehandeling, maar door ontwikkelingen in de zorg is steeds vaker een unieke behandeling mogelijk. Dit wordt ook wel een behandeling op maat genoemd. Er wordt dan onder andere rekening gehouden met je unieke biologie, omgevingsfactoren en leefstijlkeuzes. Deze benadering in de geneeskunde staat bekend als precisiegeneeskunde. Hoe werkt dit precies, en hoe spelen zorgverzekeraars hierop in? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wat is precisiegeneeskunde?
Bij ziekte heeft niet iedereen evenveel baat bij een standaardbehandeling, en dat is eigenlijk heel logisch. Elk individu is uniek en heeft bij de geboorte een eigen set genen meegekregen. Bovendien hebben ook je persoonlijke omgevings- en leefstijlfactoren invloed op hoe je op een behandeling zult reageren.

Precisiegeneeskunde laat dit allemaal meewegen. Zo kunnen artsen en onderzoekers een goede voorspelling maken van hoe een patiënt waarschijnlijk op een bepaald medicijn zal reageren. Met zo’n gerichte behandeling wordt de kans op genezing groter. Ook verkleint het de kans op vervelende bijwerkingen.

Hoe werkt precisiegeneeskunde?
Bij precisiegeneeskunde wordt medische zorg afgestemd op iemands eigen kenmerken. De verschillende persoonlijke factoren lichten we hieronder uit.

Genetische informatie
Genetische informatie speelt een belangrijke rol in precisiegeneeskunde, en dat is niet voor niks. Je kunt namelijk veel lezen uit iemands DNA, bijvoorbeeld of je aanleg hebt voor een bepaalde ziekte. Ook kan het helpen bij het maken van voorspellingen: hoe zal een ziektebeeld zich verder ontwikkelen en hoe zal een patiënt reageren op een behandeling?

Bij kanker wordt vaak al gebruikgemaakt van een precisiegeneeskunde-benadering. Dit is ontzettend relevant: bij mensen met dezelfde soort kanker kan dit namelijk verschillen.

Omgevingsfactoren
Bij precisiegeneeskunde kan ook worden gekeken naar je omgevingsfactoren. De lucht- en waterkwaliteit, de gemiddelde temperatuur en geluidsoverlast kunnen bijvorbeeld invloed hebben op je gezondheid.

Hier wordt steeds vaker rekening mee gehouden. Bij de behandeling en preventie van longziekten brengen onderzoekers bijvoorbeeld ook de omgevingsfactoren en de invloed ervan in kaart.

Leefstijl
Ook de manier waarop je leeft telt mee. Leef je gezond, of schiet dat er door je drukke bestaan bij in? Bij twee mensen met precies dezelfde genetische aanleg kan door leefstijlkeuzes een ziekte op een verschillende manier tot uiting komen. Door ook de levenswijze mee te nemen bij het samenstellen van behandelingen, kan een gerichte aanpak worden gekozen. Deze past dan goed bij het ziektebeeld van de patiënt.

Precisiegeneeskunde en de zorgverzekering
Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen: “Precisiegeneeskunde staat nog in de kinderschoenen, al wordt er voorspeld dat het een steeds grotere rol gaat spelen binnen de Nederlandse gezondheidszorg. Zorgverzekeraars beginnen dit steeds vaker te erkennen. Veel verzekeraars bieden al dekking voor bepaalde vormen van precisiegeneeskunde, zoals DNA-analyses die worden ingezet bij het ontwikkelen van kankerbehandelingen. Er zijn ook zorgverzekeraars die deelnemen aan onderzoeksprojecten om nieuwe precisiegeneeskundebehandelingen en -technieken te ontwikkelen.”

Vind je de inzet voor innovatieve zorg een belangrijk thema? Je kunt dan overwegen om hier rekening mee te houden bij het uitzoeken van een nieuwe zorgverzekeraar in 2025. “Je kunt je huidige zorgverzekering vergelijken met andere aanbieders. Zo ontdek je welke verzekeraars meewerken aan ‘de toekomst van gezondheidszorg’ en draag je ook zelf een steentje bij aan een toekomstgerichte gezondheidszorg”, aldus Bas Knopperts.

Dit is een advertorial. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Scientias.

Bronmateriaal

Afbeelding bovenaan dit artikel: Unsplash

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd