Praten en linksaf slaan: ons brein kan dat niet aan

linksaf

Telefoneren terwijl u autorijdt, is sowieso een slecht idee. Maar helemaal wanneer u ook nog eens een bocht naar links moet maken. Ons brein kan telefoneren en een bocht naar links maken namelijk helemaal niet aan, zo blijkt.

Onderzoekers van St. Michael’s Hospital ontdekten dat toen ze een aantal jonge automobilisten in een simulator zetten. De proefpersonen beschikten in de simulator over een stuur en de pedalen die we ook in een auto aantreffen. De proefpersonen moesten een stukje rijden. Onderweg moesten ze regelmatig afslaan: soms naar links, soms naar rechts. Terwijl de proefpersonen rondreden, kregen ze vragen te horen die ze moesten beantwoorden. Bijvoorbeeld: “Heeft een driehoek vier zijden?” Tijdens het experiment werd ook de hersenactiviteit van de proefpersonen in de gaten gehouden.

Actief brein
Uit de hersenscans bleek dat naar links afslaan heel veel van het brein vergt. Als proefpersonen naar links moesten afslaan, werd hun brein veel actiever dan wanneer ze gewoon rechtdoor reden of een andere manoeuvre moesten maken. Ook werden veel meer delen van het brein actief wanneer mensen naar links afsloegen.

Converseren
Wanneer de proefpersonen niet alleen links af moesten slaan, maar ook nog eens vragen aan het beantwoorden waren, gebeurde er iets opvallends in het brein. Het deel van het brein dat ons in staat stelt om een conversatie te volgen, werd actiever. En dat ging ten koste van het deel van het brein dat betrokken is bij het verwerken van visuele prikkels. “Naar links afslaan vergt veel van ons op visueel gebied,” legt onderzoeker Tom Schweizer uit. “Je moet naar tegenliggers kijken, naar voetgangers en verkeerslichten en dat allemaal coördineren. Voeg daar praten aan de telefoon aan toe en je visuele gebied wordt aanzienlijk minder actief, terwijl dat nu juist zo hard nodig is om de manoeuvre uit te voeren.”

Het onderzoek suggereert dat multitasken tijdens het rijden een grote invloed heeft op onze alertheid. “Handsfree betekent nog niet ‘brains free’.” En met name tijdens het naar links afslaan is converseren een slecht idee. “Dat kan wel eens het gevaarlijkste zijn wat je op de weg kunt doen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd