Prachtige time-lapse brengt vijf levensjaren van de zon in beeld

  sdo

  NASA heeft een prachtige time-lapse vrijgegeven die laat zien hoe onze zon er de afgelopen vijf jaar uitzag. De beelden zijn gemaakt door het Solar Dynamics Observatory dat recent zijn vijfde verjaardag in de ruimte vierde.

  Op 11 februari vierde het Solar Dynamics Observatory een feestje. Het was precies vijf jaar geleden dat het observatorium in een baan rond de aarde werd geplaatst. Dat feestje doet NASA nu nog eens dunnetjes over door een prachtige time-lapse vrij te geven waarop we in krap drie minuten te zien krijgen hoe de zon er de afgelopen vijf jaar bij stond.

  De time-lapse begint met beelden die in juni 2010 werden gemaakt. Elke acht uur werd er een foto van de zon gemaakt. De laatste beelden in de time-lapse werden gemaakt op 8 februari 2015. Je ziet de kleuren van de zon door de time-lapse heen sterk veranderen. Dat zijn geen veranderingen die de zon doormaakte, maar is simpelweg het resultaat van het feit dat SDO de zon op verschillende golflengtes bestudeerd.

  Het Solar Dynamics Observatory heeft in vijf jaar tijd prachtige beelden van de zon gemaakt. Wat denk je bijvoorbeeld van deze foto waarop een enorme zonnevlek te zien is? Of dit filmpje waarin de zon grote hoeveelheden gas de ruimte in slingert? In totaal maakte het observatorium in vijf jaar tijd meer dan honderd miljoen(!) foto’s.

  Bronmateriaal

  YouTube
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA's Goddard Space Flight Center / SDO .

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd