Prachtige schatten ontdekt in ‘Titanic van de oude wereld’

kruik

Archeologen hebben in een Grieks schip dat 2000 jaar geleden voor de kust van het afgelegen eiland Antikythera zonk, fantastische vondsten gedaan. Ze haalden onder meer delen van een servies, onderdelen van het schip en een gigantische bronzen speer boven.

Het scheepswrak werd in het jaar 1900 door duikers ontdekt. Zij stelden al snel vast dat er diverse schatten aan boord waren, waaronder bronzen en marmeren beelden, juwelen en het verrassend complexe Mechanisme van Antikythera. Een groot deel van deze schatten haalden de duikers vervolgens ook boven water. Maar ze moesten hun missie stopzetten, toen één van de duikers aan de duikersziekte overleed en twee anderen door toedoen van dezelfde ziekte verlamd raakten.

Meer schatten?
Nu, 114 jaar later, zijn duikers opnieuw naar het scheepswrak – dat zich op 55 meter diepte bevindt – afgedaald. Ze hoopten een antwoord te krijgen op een prangende vraag: welke schatten zijn er nu nog te vinden aan boord van het schip? Allereerst maakten de onderzoekers een 3D-kaart van het gebied waarin het schip zich bevindt. Vervolgens ontdekten duikers diverse objecten. Hun vondsten wijzen erop dat een groot deel van de lading van het schip zich nog steeds onder het sediment bevindt.

Over het schip

Het gezonken schip zou uit 70 of 60 voor Christus stammen. Onderzoekers vermoeden dat het schip zijn lading haalde in Klein-Azië en vervolgens naar Rome bracht. Antikythera bevindt zich ongeveer halverwege die route. Mogelijk is het schip tijdens een storm tegen de kliffen van het eiland geslagen en gezonken.

Groter dan gedacht
De duikers ontdekten dat de resten van het schip en de lading van het schip over een veel groter gebied dan gedacht verspreid zijn: dat gebied beslaat zo’n 300 meter. Dit – samen met de ankers en ophaalplanken die van het schip zijn teruggevonden – bewijst dat het schip veel groter was dan onderzoekers eerder dachten. “Dit bewijs laat zien dat dit het grootste scheepswrak is dat ons uit deze tijd bekend is,” vertelt onderzoeker Brendan Foley. “Het is de Titanic van de oude wereld.”

Behalve onderdelen van het schip, stuitten de onderzoekers ook op serviesdelen (bijvoorbeeld de kruik die je helemaal bovenaan dit artikel ziet) en – misschien nog wel de mooiste vondst – een enorme bronzen speer. Die speer is veel te groot en te zwaar om als wapen te hebben gediend. Vandaar dat de onderzoekers vermoeden dat deze speer hoort bij een enorm standbeeld. In 1901 ontdekten duikers de beelden van vier gigantische marmeren paarden. Mogelijk hoorde bij die paarden een beeld van een krijger die – met deze speer – in een karretje stond dat door de paarden werd getrokken. De onderzoekers hopen volgend jaar naar het scheepswrak terug te keren en nog veel meer schatten boven water te halen.

Bronmateriaal

Stunning Finds from Ancient Greek Shipwreck New Antikythera Discoveries Prove Luxury Cargo Survives - WHOI.edu
De foto is gemaakt door Brett Seymour / Return to Antikythera 2014.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd