Prachtige foto’s van Saturnus’ manen

Zo kort voor de feestdagen trakteert Cassini ons nog even op werkelijk verbluffende beelden van Saturnus’ manen.

Op de beelden is te zien hoe de grootste maan van Saturnus – Titan – voor de planeet heen beweegt (zie hierboven). De kleuren die u hier ziet, zijn natuurgetrouw.

Tethys
Ook de foto hieronder mag er zijn. Titan moet de aandacht delen met het veel kleinere, maar duidelijk aanwezige maantje Tethys. Het oppervlak van Tethys is bedekt met ijs en dat verklaart de heldere witte kleur.

Foto: NASA / JPL-Caltech / SSI.

Dione
Ook het maantje Dione laat zich nog even zien. In onderstaand kiekje piept de maan net achter Titan vandaan.

Foto: NASA / JPL-Caltech / SSI.

Gezichtsbedrog
Wie is er groter? Titan (onder) of Dione (boven)? Deze foto zet u al snel op het verkeerde been. Titan is, hoewel deze foto iets anders doet vermoeden, veel groter dan Dione. Gefopt!

Foto: NASA / JPL-Caltech / SSI.

Zuidpool
Op onderstaande foto pronkt de zuidpool van Titan. De verschillende kleuren ontstaan doordat de ‘mist’ uit deeltjes van verschillende groottes bestaat.

Foto's: NASA / JPL-Caltech / SSI.

Alle foto’s zijn zoals gezegd gemaakt door Cassini. De sonde is al meer dan veertien jaar actief en heeft al heel wat mooie foto’s afgeleverd. Officieel zou de missie van de sonde in 2008 tot een einde komen, maar omdat Cassini nog in prima staat was, werd de missie eerst tot 2010 en nu waarschijnlijk tot 2017 verlengd. De kans is dus groot dat Cassini ons ook de komende jaren nog blijft verrassen met zulk mooi beeldmateriaal.

Bronmateriaal

"NASA's Cassini Delivers Holiday Treats From Saturn" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / SSI.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd