Prachtige foto van turbulent Jupiter

Ruimtesonde Juno maakte de foto tijdens zijn achtste scheervlucht langs de gasreus.

De prachtige foto maakt maar weer eens duidelijk hoe spannend de atmosfeer van de gasreus is. We zien straalstromen en stormen die niet te stoppen lijken.

Juno maakte de prachtige foto tijdens dienst achtste scheervlucht langs Jupiter. Op het moment dat de foto werd gemaakt, was de sonde zo’n 7576 kilometer van de toppen van Jupiters wolkendek verwijderd.

Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt.

Juno cirkelt alweer iets meer dan een jaar rondom Jupiter en heeft een duidelijk doel: onthullen hoe de atmosfeer van de gasreus in elkaar steekt en achterhalen wat er precies onder zit. Gelukkig is de sonde niet alleen uitgerust met allerlei wetenschappelijke instrumenten die de geheimen van Jupiter kunnen ontrafelen. De sonde beschikt ook over een JunoCam: een camera waarmee spectaculaire close-upfoto’s kunnen worden gemaakt. Zo konden we eerder dankzij Juno voor het eerst een blik werpen op Jupiters noordpool.

Ook deze serie foto’s werd tijdens de achtste scheervlucht van Juno gemaakt. Op de laatste afbeelding (rechts) zien we de zuidpool van Jupiter in beeld komen. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt / Sean Doran.

De missie van Juno loopt nog tot februari 2018. Dan zal de sonde opdracht krijgen om zich in de atmosfeer van Jupiter te boren. NASA wil zo voorkomen dat de sonde stuurloos door het Jupiter-systeem rond gaat dwalen en één van de (potentieel leefbare) manen van Jupiter verontreinigd.

Bronmateriaal

"Soaring over Jupiter" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd