Prachtige foto van Pandora: de maan die minder machtig is dan gedacht

Cassini bewijst dat deze maan niet zoveel in de melk te brokkelen heeft.

Nog één keertje richtte ruimtesonde Cassini de blik op Saturnus’ maan Pandora. En wij kunnen mee kijken.

Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

De prachtige foto hierboven werd op 14 september door Cassini gemaakt (een dag later zou de ruimtesonde zich in de atmosfeer van Saturnus boren). Op het moment dat Cassini de foto maakte, was deze zo’n 577.000 kilometer van Pandora verwijderd.

Weet je nog…

…wat we dankzij Cassini allemaal over Saturnus te weten zijn gekomen? Klik hier voor een overzichtje! Of bekijk hier de mooiste foto’s die de ruimtesonde in dertien jaar tijd heeft gemaakt.

Naast Pandora zien we op deze foto ook de smalle F-ring van Saturnus. Gedacht werd dat de randen van deze ring scherp werden gehouden door twee maantjes: Prometheus en Pandora. Maar Cassini onthult dat het anders zit: Prometheus is hoofd-verantwoordelijke.

Cassini kreeg op 15 september de opdracht om zich – na zo’n dertien jaar onderzoek te hebben gedaan naar Saturnus en zijn manen – in de atmosfeer van de gasreus te boren. En dat kon de ruimtesonde niet navertellen. Gelukkig hebben we de foto’s nog. De laatste exemplaren worden op dit moment mondjesmaat door NASA vrijgegeven. Zo trakteerde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie ons vorige week nog op dit prachtige kiekje van Saturnus en zijn ringen.

Bronmateriaal

"" -

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd