Prachtige beelden van de zonsverduistering

In Nederland was ‘ie niet te zien, maar in de VS wel. Gelukkig kiekten de Amerikanen er flink op los en kunnen wij Nederlanders toch nog een beetje meegenieten.

De zonsverduistering vond dit weekend plaats. De maan stond even tussen de aarde en de zon in waardoor een groot deel van het zonlicht wordt geblokkeerd. Tijdens de verduistering leek het alsof er een ‘hapje’ uit de zon was genomen. Dat hapje werd steeds groter. Op een gegeven moment leek de zon zelfs op een halve maan.

De zonsverduistering was zoals gezegd hier niet te zien, maar onder meer in de VS en Japan konden de mensen er wel van genieten. En dat heeft prachtige beelden opgeleverd. Bijvoorbeeld de foto hieronder. Deze werd gemaakt in Tokyo.

Foto: Yutaka Tsutano (cc via Flickr.com).

In Tokyo schoof de maan helemaal voor de zon. Het enige wat daarna nog van de zon te zien was, was een lichtgevende ring. Deze wordt ook wel de ‘Ring van vuur’ genoemd. Normaal gesproken lijkt de zon even groot als de maan. Omdat de afstand tussen de maan en de aarde groter is dan normaal, lijkt de maan kleiner dan de zon, waardoor de maan de zon niet volledig kan bedekken. Hierdoor is er geen sprake van een volledige zonsverduistering, maar van een ringvormige zonsverduistering. De foto hieronder laat de verschillende fasen van de zonsverduistering zien.

Foto: Eddy Chang (cc via Flickr.com).

In bijvoorbeeld Canada moest men het met een gedeeltelijke zonsverduistering doen. Maar ook dat is een mooi spektakel, zo bewijzen de foto’s hieronder.

Foto's: Buie (cc via Flickr.com).

Zonsverduisteringen komen regelmatig voor. Maar omdat ze niet vanaf alle plaatsen zichtbaar zijn, lijken ze toch vrij zeldzaam. De laatste keer dat we in de buurt van Nederland van een volledige zonsverduistering konden genieten, was in augustus 1999. De volgende staat gepland voor oktober 2135.

Bronmateriaal

"Wat is een zonsverduistering?" - Dekoepel.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door William Saito (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd