De piepkleine sluipwesp kan vliegen, maar landt ook wel eens heel ongelukkig, zo blijkt uit de bijzondere beelden van een hogesnelheidscamera.
De sluipwesp is heel erg klein en heeft een spanwijdte van zo’n 0,7 tot 1,5 millimeter. Het diertje verplaatst zich door mee te liften met grote insecten. Vlinders bijvoorbeeld.
Camera
Hoe de dieren op een vlinder terechtkomen en hoe goed ze zelf kunnen vliegen, was niet te achterhalen, omdat de diertjes zo klein en razendsnel zijn. Maar de sluipwespen konden niet ontsnappen aan de hogesnelheidcamera van Wageningse wetenschappers en zijn nu toch in vlucht vastgelegd.
WIST U DAT…
Snelle slagen
De beelden laten zien dat de sluipwesp springt, vliegt en soms een beetje ongelukkig landt. Namelijk op zijn kopje. Ook blijkt uit de beelden dat het beestje zo’n 350 slagen per seconde maakt. Hoewel u op basis van de beelden misschien niet zo onder de indruk bent van de vliegkunsten van het insect is het diertje toch in staat om met zijn rare sprongen op andere insecten te belanden. En die brengen hem vervolgens wel verder weg.
De beelden hebben een snelheid van 22.000 beelden per seconde. Dat betekent dat ze bijna 900 keer vaker worden ververst dan de beelden op tv.
Bovenstaande afbeelding laat een sluipwesp op het eitje van een koolwitje zien. Foto: Nina Fatouros (Bugsinthepicture.com).