Prachtig! Spitzer kiekt haastige ster die zijn omgeving ‘schokt’

kappa

De ster Kappa Cassiopeiae beweegt zich zo snel voort dat deze een heuse boegschok – vergelijkbaar met de boeggolf van een schip – veroorzaakt. Ruimtetelescoop Spitzer heeft nu een foto gemaakt van de ster én zijn boegschok.

Kappa Cassiopeiae beweegt zich ten opzichte van de omringende sterren met een snelheid van zo’n 1100 kilometer per seconde voort. Wat echter nog het meest opvalt op de foto die Spitzer van de ster maakte, is de enorme boegschok die voor de ster uitgaat.

De boegschok – vergelijkbaar met de boeggolf van een schip – ontstaat op de plek waar deeltjes en de magnetische velden van de ster in botsing komen met het gas en stof dat zich tussen sterren bevindt. De haastige ster ‘schokt’ zo zijn omgeving. Om u een idee te geven van de impact die Kappa Cassiopeiae heeft: de boegschok bevindt zich zo’n vier lichtjaar voor de ster.

U kunt de ster Kappa Cassiopeiae vanaf de aarde met het blote oog zien. U hoeft echter niet naar de boegschok te zoeken: deze is alleen zichtbaar in infrarood licht.

Foto: NASA / JPL-Caltech.
Foto: NASA / JPL-Caltech.

Bronmateriaal

"The Shocking Behavior of a Speedy Star" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd