Prachtig filmpje onthult hoe Hayabusa2 het oppervlak van Ryugu aantikt

Op het filmpje is zelfs het rondvliegend gruis goed te zien.

Anderhalve week geleden daalde ruimtesonde Hayabusa2 af naar planetoïde Ryugu om wat oppervlaktemateriaal te verzamelen. En alles verliep volgens het boekje, zo liet de Japanse ruimtevaartorganisatie weten. Vlak na de landing maakte Hayabusa2 een foto die de landing bevestigde. Maar nu kunnen we de landing ook op bewegend beeld aanschouwen.

Filmpje
Hayabusa2 heeft zijn afdaling namelijk grotendeels op video weten vast te leggen. De bijzondere beelden – op meer dan 280 miljoen kilometer van de aarde – zijn hieronder te bewonderen.

Aantikken
Op de beelden is te zien hoe ruimtesonde Hayabusa2 langzaam naar het oppervlak van Ryugu afdaalt. Vervolgens tikt de sonde het oppervlak voor een fractie van een seconde aan. Tijdens deze korte landing vuurt Hayabusa2 een soort ‘kogel’ af, waardoor er bodemmateriaal van de planetoïde loskomt. Met een geavanceerd instrument (rechts op beeld te zien) worden vervolgens wat monsters verzameld. Daarna stijgt Hayabusa2 weer rustig op.

Bevindingen
Het filmpje bevestigt wat de voorgaande landers die Ryugu betraden ook al constateerden: zo is het oppervlak van Ryugu bedekt met stenen die zo’n 10 cm groot zijn. Door de landing van Hayabusa2 schieten deze stenen – waarvan de meeste wat afgeplat lijken te zijn – in de rondte en weten ook nog een behoorlijke hoogte te bereiken.

Wegens het succes van de eerste touchdown zijn de onderzoekers van plan om nog een tweede landing te bewerkstelligen. Maar eerst wordt er met behulp van de Small Carry-on Impactor (SCI) een kunstmatige krater op de planetoïde gemaakt. Waarschijnlijk zal deze operatie begin april plaatsvinden. Een tweede landing van Hayabusa2 – waarschijnlijk in deze krater – staat gepland voor ergens na mei. Vervolgens zal in de maand juli de lander Minerva-II2 het oppervlak van Ryugu gaat verkennen. Aan het einde van het jaar zal Hayabusa2 met een laadbak vol monsters van Ryugu, terug naar de aarde keren.

Bronmateriaal

"Asteroid explorer, Hayabusa2, reporter briefing" - JAXA

Afbeelding bovenaan dit artikel: JAXA, Stil uit filmpje

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd