Prachtig bewaard gebleven mummie ontdekt in Egypte

  De tand des tijds lijkt nauwelijks grip te hebben gekregen op deze mummie en de rijkversierde sarcofaag waarin deze ter ruste werd gelegd.

  Spaanse archeologen ontdekten de tombe met daarin de mummie nabij een tempel die stamt uit de tijd van farao Toetmosis III. Deze farao regeerde tussen 1479 en 1425 voor Christus over Egypte. De tombe stamt niet uit de tijd van farao Toetmosis, maar is iets jonger. Onderzoekers schatten dat deze uit het begin van de Derde Tussenperiode (ongeveer 1070 tot 712 voor Christus) stamt.

  In de tombe stuitten de onderzoekers op een prachtige, rijkversierde sarcofaag. En in die sarcofaag bevindt zich een mummie. Waarschijnlijk gaat het om de resten van een edelman – Amenrenef genaamd – die werkzaam was aan het koninklijk hof.

  De sarcofaag. Afbeelding: Egyptische Ministerie van Oudheden.
  De sarcofaag. Afbeelding: Egyptische Ministerie van Oudheden.

  De mummie is versierd met allerlei symbolen die de edelman waarschijnlijk moesten beschermen. Zo staan de godinnen Isis en Nephthys en de vier zonen van Horus afgebeeld.

  De mummie. Afbeelding: Thutmosis III Temple Project.
  De mummie. Afbeelding: Thutmosis III Temple Project.

  Onderzoekers gaan de mummie en sarcofaag nader bestuderen. En uiteindelijk hopen ze zo meer zekerheid te krijgen over de identiteit van de overledene en de rituele gebruiken uit die tijd.

  Bronmateriaal

  Egyptische Ministerie van Oudheden

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd