Prachtig beeld uit IJzertijd ontdekt in Turkije

Archeologen hebben in het zuidoosten van Turkije een prachtig beeld van een mens teruggevonden. Het 1,5 meter hoge beeld kwam duizenden jaren geleden tot stand en is duidelijk met oog voor detail geschapen.

Het beeld moet ooit 3,5 tot 4 meter hoog zijn geweest. Helaas is enkel de bovenste helft (tot aan benen) bewaard gebleven. Het resterende beeld is zo’n 1,5 meter hoog en laat een mens met grote ogen en een baard zien. De man heeft krullend haar en draagt twee armbanden die versierd zijn met de koppen van leeuwen. In de rechterhand houdt de man een speer. Op de rug staan de prestaties van koning Suppiluliuma beschreven.

Het enorme beeld. Foto: Jennifer Jackson.
Patina
De onderzoekers zijn maar wat blij met de vondst. “De sculpturen geven ons een levendig kijkje in het innovatieve karakter en het raffinement van de culturen die na de ineenstorting van de grote machten uit de Bronstijd aan het eind van het tweede millennium voor Christus in het oostelijke Middellandse Zeegebied ontstonden,” stelt onderzoeker Tim Harrison.

Basement
Naast het prachtige beeld van de jager werd ook nog een basement van een zuil teruggevonden. Dit gebeeldhouwde stukje ambachtswerk is één meter hoog en heeft een diameter van zo’n 90 centimeter. Aan de voorkant van het basement bevindt zich een gevleugelde stier, aan de linker zijkant een sphinx. Rechts zijn geen versieringen teruggevonden: waarschijnlijk stond deze zijde tegen een muur aan.

Citadel
De archeologen deden de vondst nabij de restanten van een complex dat ooit toegang verschafte tot de citadel van Kunulua, hoofdstad van het koninkrijk van Patina (1000 tot 738 voor Christus) van de Neo-Hettieten. Het is geen toeval dat de enorme beelden van mensen, leeuwen of sfinxen juist nabij de poorten richting een citadel werden teruggevonden. De beelden benadrukken de macht van de koning die door de Hettieten als de door goden aangewezen wachter van de samenleving werd gezien.

Het complex waar de teruggevonden jager en basement deel van uitmaakte, zou in 738 voor Christus zijn vernietigd door de Assyriërs. Het gebied werd toen opnieuw betegeld en omgetoverd tot een soort binnenplaats.

Bronmateriaal

"Archaeologists unearth extraordinary human sculpture in Turkey" - Utoronto.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jennifer Jackson.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd