Na potje tafeltennis is het tussen mannen gezelliger dan tussen vrouwen

Na een conflict met iemand van hetzelfde geslacht zijn mannen sterker dan vrouwen geneigd om het weer bij te leggen. Dat suggereert nieuw onderzoek.

Wetenschappers bestudeerden tientallen tennis-, tafeltennis-, box-, en badmintonwedstrijden van mannen en vrouwen. Ze waren niet zozeer geïnteresseerd in wat er tijdens de wedstrijden gebeurde. Ze richtten zich meer op wat er gebeurde zodra het eindsignaal had geklonken. Dat is het moment waarop twee mannen of twee vrouwen die zojuist met elkaar gestreden hebben, elkaar ontmoeten en bijvoorbeeld de hand schudden. De onderzoekers keken wat er tijdens zo’n ontmoeting gebeurde. Schudden de mannen en vrouwen elkaar de hand? Raakten ze elkaar verder nog aan? Omhelsden ze elkaar bijvoorbeeld? Of raakte de winnaar/verliezer met een arm het lichaam van de ander?

Verschillen
Op basis van hun studie moeten de onderzoekers concluderen dat er grote verschillen zijn tussen ontmoetingen tussen twee mannen die net met elkaar gestreden hebben en twee vrouwen die het zojuist tegen elkaar hebben opgenomen. Alle mannen en vrouwen schudden elkaar de hand, zo schrijven de onderzoekers in het blad Current Biology. Maar onder mannen kwam het veel vaker – in 42,5 procent van de gevallen – voor dat de winnaar met een arm het lichaam van de verliezer aanraakte. Bij vrouwen gebeurde dat slechts in 12,5 procent van de gevallen. Ook kwam het bij mannen veel vaker voor dat de arm van de verliezer het lichaam van de winnaar raakte (in 22,5 procent van de gevallen). Bij vrouwen gebeurde dat slechts in 2,5 procent van de gevallen. Al met al kwam het na wedstrijden tussen twee mannen veel vaker tot aanvullend lichamelijk contact (dat wil zeggen: contact naast de gebruikelijke handdruk) dan bij vrouwen. Na wedstrijden tussen mannen werd in 52,5 procent van de gevallen aanvullend lichamelijk contact geobserveerd. Na wedstrijden tussen vrouwen, werd in slechts 20 procent van de gevallen aanvullend lichamelijk contact gezien.

“Volgens onderzoekers proberen mannen een door de wedstrijd beschadigde relatie op te lappen om “toekomstige coöperatie te faciliteren”

Coöperatie
Mannen besteden dus meer tijd aan hun tegenstanders na een wedstrijd dan vrouwen doen. Ze spannen zich meer dan vrouwen in om het weer bij te leggen met degene waar ze mee gestreden hebben. Maar waarom doen mannen dat? Volgens de onderzoekers proberen ze een door de wedstrijd beschadigde relatie op te lappen om “toekomstige coöperatie te faciliteren”. In andere woorden: mannen proberen het bij te leggen, om zich ervan te verzekeren dat ze in de toekomst weer samen kunnen werken.

Evolutie
Het is iets wat hoogstwaarschijnlijk is voortgekomen uit de evolutie van de mens. Terwijl vrouwen zich eigenlijk altijd richtten op hun familie en gezin, zochten mannen aansluiting bij een grote groep bestaande uit mannen die niet aan hen verwant waren. Conflicten in en tussen groepen kwam ongetwijfeld veelvuldig voor en coöperatie na zo’n conflict was noodzakelijk voor het voortbestaan en de verdere ontwikkeling van een samenleving. “Het bewijs dat mannen meer tijd besteden aan bijleggen met mensen van hetzelfde geslacht dan vrouwen suggereert dat coöperatie onder mannen in een samenleving, zelfs zonder een nauwe verwantschap, een belangrijk kenmerk is geweest van de menselijke evolutie,” zo schrijven de onderzoekers. Dat mannen sterker dan vrouwen geneigd zijn om te investeren in grote groepen die onderling weer met elkaar verbonden zijn, wordt eigenlijk op scholen al duidelijk, zo stellen de onderzoekers. Meisjes hebben vaak één beste vriendin, terwijl jongens een grote vriendengroep hebben.

Het onderzoek kan mogelijk deels ook verklaren waarom mannen doorgaans nog altijd succesvoller zijn in het bedrijfsleven, zo stellen de onderzoekers. Wanneer vrouwen die niet aan elkaar verwant zijn een conflict hebben, blijft dat doorgaans heel lang tussen hen in staan, waardoor samenwerken lastig of zelfs onmogelijk wordt. Mannen stappen daar gemakkelijker overheen en zijn daarom wellicht succesvoller in grotere door mannen gedomineerde groepen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd