Postzegel aan boord van New Horizons breekt alle records

Nog niet eerder legde een postzegel zo’n grote afstand af als het exemplaar aan boord van de sonde die zich momenteel door de Kuipergordel haast.

De postzegel – die kort voor de lancering van New Horizons op de sonde werd geplakt – gaat het Guinness Book of World Records in. De postzegel liftte mee met New Horizons en had toen de sonde vorig jaar rond Pluto scheerde al zo’n 5,15 miljard kilometer afgelegd. Een wereldrecord: nog niet eerder schopte een postzegel het zo ver. “De New Horizons-missie naar Pluto schrijft niet alleen geschiedenis op het gebied van astronomie,” stelt Jim Green, namens NASA.

De postzegel

Op de postzegel – die zo’n 29 dollarcent waard is – is Pluto te zien, tenminste: het beeld dat we voor New Horizons van Pluto hadden. Inmiddels weten we dat de dwergplaneet een stuk spannender is.

En elke seconde verbreekt de postzegel in kwestie zijn eigen record. Want New Horizons is na zijn scheervlucht langs Pluto direct dieper de Kuipergordel ingedoken. Inmiddels heeft de postzegel sinds de scheervlucht langs de dwergplaneet alweer zo’n 441 miljoen kilometer afgelegd. En daar komen nog heel wat kilometertjes bij. New Horizons zal op 1 januari 2019 namelijk langs een tweede Kuipergordelobject scheren: 2014 MU69. En dit Kuipergordelobject ligt zo’n 1,6 miljard kilometer voorbij Pluto.

Vorige week was het alweer een jaar geleden dat New Horizons langs Pluto scheerde en ons trakteerde op de allereerste close-up foto’s van deze dwergplaneet en zijn manen. Het leverde tal van nieuwe inzichten op. Zo bleek Pluto veel spannender te zijn dan astronomen hadden durven dromen: de dwergplaneet beschikt over bergen, gletsjers en hoge nevels. En ook de manen blijven ons verrassen. Zo blijkt Pluto’s maan Charon één van de grootste klovensystemen te bezitten die we ooit in ons zonnestelsel hebben gezien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd