Positieve aandacht belangrijker dan veel aandacht

Geen nieuws is niet per se slecht nieuws. Dit beweren onderzoekers van de Nederlandse Nieuwsmonitor en Kieskompas. Zij analyseerden de mediaberichtgeving omtrent de vier premierskandidaten en de betrouwbaarheid van hen volgens bezoekers van Kieskompas.nl. Mark Rutte is de favoriete premierskandidaat, terwijl hij niet veel media-aandacht kreeg.

Balkenende en Wilde komen veel vaker in het nieuws dan de lijsttrekker van de VVD. Toch krijgen deze twee premierkandidaten een 4,8 en een 2,8 van de bezoekers van Kieskompas. Mark Rutte krijgt een relatief hoog cijfer van bezoekers van een 5,8. Een promille hoger dan PvdA’er Job Cohen.

Belangrijker is positieve aandacht. Mark Rutte ontvangt voornamelijk positieve berichten, zoals ‘VVD stijgt in de peilingen’ en ‘Rutte wint debat’. Dit goede nieuws is weer terug te zien in positieve peilingen, aangezien kiezers graag op een winnaar stemmen.

Balkenende en Wilders komen vaker in het nieuws dan Rutte, maar het nieuws rond de personen is overwegend negatief. Slechte peilingen en intern gerommel in het CDA rond het leiderschap van Balkenende aan het begin van de campagne en later de affaire van Jack de Vries zorgen voor negatieve berichtgeving. Bij de PVV speelt ophef over de kandidatenlijst en het binnenbrandje van Hero Brinkman een rol in de negatieve aandacht. Voor beide partijen vallen de peilingen tegen, en ook daar gaat de aandacht van kranten naar uit.

Een mogelijke verklaring waarom Job Cohen nu ook daalt in de Politieke Barometer is dat hij over zijn mediahoogtepunt heen lijkt. Toen hij net aantrad als lijsttrekker genereerde dat een grote stroom positieve berichten. De laatste maand neemt dit echter af, na tegenvallende media optredens en de eerste twee verkiezingsdebatten.

Bronmateriaal

Vrije Universiteit Amsterdam

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd