Positie zonnepanelen van Spirit niet verbeterd

NASA gaat de Mars Exploration Rover Spirit niet meer verzetten. De rover blijft op de huidige positie staan. De afgelopen week probeerde NASA de positie van de rover te verbeteren – zodat het beestje de komende winter meer zonlicht kan opvangen – maar de ruimtevaartorganisatie slaagde er helaas niet in.

Momenteel zijn de zonnepanelen van Spirit negen graden getild naar het zuiden. Het zal daarom een lastige taak worden om de komende Martiaanse winter zonlicht uit het noorden op te vangen. De komende weken zal de rover bijna al haar functies uitschakelen om zo min mogelijk energie te verbruiken. Alleen de interne klok blijft aan. De interne elektrische systemen van de rover blijven hopelijk warm genoeg om na de winter weer te werken. Wanneer de elektrische systemen door de kou kapot gaan, zal Spirit mogelijk niet meer te gebruiken zijn.

Tien maanden geleden reed Spirit nabij het Home Plate plateau. Zijn wielen zakten door het oppervlak en kwam in een zanderige ondergrond vast te zitten. Sindsdien probeert NASA de rover uit het zand te krijgen. Helaas werkten slechts vijf wielen van de rover, waardoor een reddingsactie moeilijk zou zijn. In november 2009 stopte nog een wiel, waardoor de rover met vier functionerende wielen overbleef.

Als de Martiaanse winter voorbij is, zal Spirit niet meer verder rijden. Zelfs in stilstaande positie kan Spirit bijdragen aan de wetenschap. Zo gaat Spirit kleine schommelingen in de rotatie van Mars meten, wat informatie oplevert over het diepe inwendige van de planeet. Wetenschappers hopen er zo achter te komen of de kern van Mars vloeibaar of vast is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd