Populaire tiener slaapt nóg slechter dan de gemiddelde tiener, zo suggereert nieuw onderzoek

Wetenschappers hebben ontdekt dat populariteit met een onverwacht prijskaartje kan komen. Zo blijkt uit nieuw onderzoek dat populaire tieners gemiddeld meer last hebben van slaaptekorten – met alle gevolgen van dien.

We kennen het allemaal; totaal uitgeput zijn na een nacht wakker te hebben gelegen. Onderzoekers uit Australië en Zweden hebben nu ontdekt dat dit de (onbedoelde) prijs kan zijn die je moet betalen voor je (mogelijke) populariteit. Dit blijkt naar aanleiding van een grootschalig onderzoek onder Zweedse tieners. Wetenschapper Serena Bauducco heeft meegewerkt aan het onderzoek. Ze legt uit: “Tijdens het onderzoek gaven populaire tieners aan dat ze gemiddeld korter sliepen (dan hun klasgenoten, red.). Daarnaast bleek dat vooral meisjes last hebben van de symptomen van slapeloosheid. Ten slotte blijkt ook uit het onderzoek dat populariteit dit al doet sinds vóór de komst van de smartphone.” Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Frontiers in Sleep.

Beste vrienden
Voor het onderzoek hebben de wetenschappers 1394 Zweedse tieners bevraagd tussen de leeftijd van 14 en 18 jaar oud. De deelnemers waren afkomstig van, in totaal, 16 verschillende scholen. Tijdens het onderzoek vroegen de wetenschappers elke tiener om, onder meer, hun drie beste vrienden te noemen. Door vervolgens te kijken naar de meest genoemde namen konden de wetenschappers een ‘populariteitslijst’ maken. Vervolgens werd er aan de tieners gevraagd hoe lang ze gemiddeld per nacht sliepen. Door de gemiddelde slaapduur van de populairste tieners te vergelijken met die van de ‘gemiddelde’ tiener kon uiteindelijk ontdekt worden dat populaire tieners gemiddeld 27 minuten minder lang slapen per nacht. Tijdens het onderzoek werd ook gevraagd of tieners last hadden van slapeloosheid. Aan de hand van deze vraag werd er een duidelijk en onverwacht verschil gevonden tussen jongens en meisjes. Zo blijkt uit het onderzoek dat hoofdzakelijk populaire meisjes erg veel last te hebben van slapeloosheidssymptomen.

Slapeloosheid
De resultaten van het onderzoek zijn significant, omdat hieruit blijkt dat de smartphone niet altijd de grote boosdoener is op het gebied van slapeloosheid. Baducco vult aan: “Uit het onderzoek blijkt dat populariteit zowel voor als na de uitvinding van de smartphone geassocieerd kan worden met een slechtere nachtrust. Dit suggereert dat smartphones niet dé reden zijn dat populaire jongeren slechter slapen. Het is waarschijnlijk dat andere mechanismen hiervoor verantwoordelijk zijn.” Voor een mogelijke vervangende verklaring speculeren de wetenschappers dat het hebben van meer vrienden dan ook meer onderhoud vergt. Dit vergt dan ook meer tijd, wat uiteindelijk zou betekenen dat populaire jongeren hierdoor minder lang kunnen slapen. Het zou ook kunnen dat populaire jongeren emotioneel meer geïnvesteerd zijn in hun vrienden, waardoor ze moeilijker in slaap kunnen vallen.

Volgens Bauducco kan vooral dat laatste punt verklaren waarom er blijkbaar sprake is van een verschil in slapeloosheidssymptomen tussen populaire jongens en populaire meisjes. Bauducco laat weten: “We weten dat meisjes zich, over het algemeen, meer zorgen maken om hun vrienden. Hierdoor proberen ze hun vrienden dan ook vaker te helpen dan dat onder jongens het geval is. Het zou goed kunnen dat populaire meisjes deze zorgen in de avond ook nog met zich meedragen – en deze nog steeds ervaren op het moment dat ze in slaap zouden moeten vallen.”

Bauducco heeft nog wel advies voor de (populaire) tiener die in het weekend extra wil bijslapen. Ze sluit af: “Uit vorig onderzoek blijkt dat een half uur extra slapen al ontzettend kan helpen om je mentaal fitter te voelen. Het extra bijslapen in het weekend kan echter averechts werken. Stel je voor dat een tiener op zondag uitslaapt tot in de middag. Dan zal het de volgende nacht erg lastig worden om in slaap te vallen, omdat het lichaam niet moe is. Het later zetten van je wekker kan dan ook juíst meehelpen om je slapeloosheid in stand te houden.” Kort samengevat: áls je meer wil slapen is het beter om dan toch net iets eerder naar bed te gaan.

Bronmateriaal

"The popular kids in school may be sleeping less" - Örebro University

Afbeelding bovenaan dit artikel: Motortion from Getty Images (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Interessant voor jou

Voor jou geselecteerd