Popeye had gelijk: spinazie maakt sterk

Menig volwassene heeft het als kind te verduren gekregen: ‘Eet je bord met spinazie leeg, anders word je nooit zo sterk als Popeye!’ Die goedbedoelde ouderlijke adviezen blijken nu ook nog eens te kloppen. Mensen die een bord spinazie eten voordat ze een krachtinspanning moeten leveren, kunnen een betere prestatie neerzetten, omdat hun cellen efficiënter werken.

Uit de studie blijkt dat de mensen die spinazie hadden gegeten veel minder zuurstof verbruikten. De onderzoekers ontdekten dat stofjes in de spinazie ervoor zorgen dat de mitochondrieën (deze voorzien onze cellen van energie) veel efficiënter gaan werken. “Mitochondrieën zijn normaal gesproken niet heel efficiënt,” weet onderzoeker Eddie Weitzberg. De nitraten veranderen dat. Uit het onderzoek blijkt dat kleine hoeveelheden spinazie direct effect hebben. Of het langdurig eten van grotere hoeveelheden ook zo goed is, is onduidelijk, zo schrijven de onderzoekers in het blad Cell Metabolism.

WIST U DAT…

…er al hard wordt nagedacht over groentekasjes op Mars?

Diabetes
“We weten dat diëten met veel fruit en groente hart- en vaatziekten en diabetes kunnen voorkomen, maar de actieve voedingsstoffen bleven lang onduidelijk.” De studie wijst erop dat de nitraten een hoop kunnen verklaren. Patiënten met diabetes of hart- en vaatziekten hebben slecht functionerende mitochondrieën. Mogelijk hebben zij baat bij een regelmatige dosis spinazie. Dat willen de wetenschappers nu uit gaan zoeken.

Stikstofmonoxide
Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat nitraat in voedsel wordt omgezet in stikstofmonoxide. Die omzetting wordt mede mogelijk gemaakt door bacteriën in onze mond. Stikstofmonoxide zorgt er weer voor dat bloedvaten open komen te staan en de bloeddruk daalt.

De onderzoekers plaatsen wel een kanttekening bij hun studie. Spinazie is berucht. Niet alleen vanwege Popeye, maar ook vanwege het feit dat het zo lekker tussen de tanden blijft hangen. Toch is het geen goed idee om na een bord spinazie de tanden grondig te poetsen en mondwater te gebruiken. Daardoor verdwijnen namelijk de bacteriën in de mond die nodig zijn om de stoffen in spinazie om te zetten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd