Poollicht op beide polen van Saturnus

De Hubble telescoop is erin geslaagd om foto’s te maken van poollicht op beide polen van Saturnus. Deze foto’s zijn achter elkaar geplakt en zo is een uniek filmpje ontstaan. Normaal is poollicht op slechts één van de polen te zien. Vorig jaar kregen wetenschappers de kans om op beide polen poollicht waar te nemen.

In 2009 keken astronomen vanaf de aarde exact tegen de evenaar van de ringenplaneet. Hierdoor was het poollicht goed te zien. Het is bizar dat het poollicht op Saturnus zo goed te zien was, want de zon was vorig jaar niet zo actief. Onze moederster produceerde niet zoveel elektromagnetische straling. Op aarde was de afgelopen jaren minder poollicht zichtbaar dan aan het begin van de 21ste eeuw, toen de zon een stuk actiever was. Hoe komt het dan dat Saturnus wel veel last ondervindt van de elektromagnetische straling van de zon?

Dit komt omdat het magnetische veld van Saturnus een stuk sterker is dan het aardse magnetische veld. De invloed van het magnetische veld reikt verder. Daarnaast zuigt het magnetische veld van Saturnus veel meer zonnewind op. Saturnus en Jupiter zijn de Miele-stofzuigers van het zonnestelsel. Het magnetische veld zorgt ervoor dat de zonnedeeltjes boven de polen van Saturnus met de deeltjes in de atmosfeer botsen. De deeltjes lichten op, waardoor poollicht ontstaat.

De filmbeelden zijn tussen januari en maart 2009 gemaakt. Wie goed kijkt, ziet dat het poollicht op de polen van elkaar verschillen. Dit komt omdat het magnetische veld van Saturnus niet gelijkmatig is verdeeld over de planeet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Vorig artikel
Volgend artikel

Voor jou geselecteerd