Polygame muis heeft beter sperma

Wetenschappers hebben het sperma van een muizenfamilie die al twaalf generaties monogaam was, vergeleken met dat van een muizenfamilie die net zoveel generaties polygaam was. Uit de studie blijkt dat de polygame muizen veel beter sperma hebben. Het is voor het eerst dat wetenschappers kunnen aantonen dat competitie voor een partner de vruchtbaarheid van mannetjes goed doet.

De huismuis is in staat om zowel polygaam als monogaam te zijn. De wetenschappers wilden wel eens zien welke gevolgen zo’n keuze had. Daarom creëerden ze een familietak met enkel monogame en enkel polygame muizen.

Monogame familie
Voor de monogame familie namen ze achttien mannetjes en zetten deze naast achttien vrouwtjes. Het nageslacht van de monogame koppels werd weer bij het nageslacht van andere monogame koppels gezet. Dat herhaalden de wetenschappers net zolang tot er twaalf monogame generaties waren.

Polygaam gezin
De polygame familie kwam tot stand door een vrouwtje met drie mannetjes te laten paren. Het nageslacht werd op diezelfde manier behandeld en dat ook weer twaalf generaties lang.

Sperma
Om te kijken welke invloed dit alles op het sperma had, lieten de onderzoekers zestien vrouwtjes elk met één monogaam mannetje paren. Zodra dat erop zat, kregen diezelfde dames een polygaam mannetje op bezoek. Het experiment werd in een tweede groep van zestien dames herhaald. Alleen mochten de polygame mannetjes hier eerst en kwamen de monogame heren pas daarna aan de beurt.

WIST U DAT…

Jongen
Uit het experiment blijkt dat de polygame vaders het een stuk beter deden. Zij kregen veel meer nageslacht. Van alle jongen die geboren werden in de eerste ronde (monogame mannetjes eerst) had 76 procent een polygame vader. Van alle jonen die uit de tweede ronde geboren werden (monogame mannetjes als laatste) had 58 procent een polygame vader.

Teelballen
De onderzoekers denken de resultaten wel te kunnen verklaren. Ze hadden het sperma van de polygame en monogame mannetjes in de achtste generatie ook al een keer getest. Daaruit bleek dat de polygame mannetjes meer en sneller sperma produceerden.

Mogelijk is het sperma van polygame muizen ook groter. Uit eerdere studies bleek dat polygame muizen over het algemeen grotere teelballen hebben. En hoe groter de teelballen, hoe langer het sperma. En langer sperma is weer sneller. De onderzoekers konden bij deze muisjes niet vaststellen dat het sperma langer was. “Deze muizen hadden maar enkele generaties om zich aan te passen, misschien dat we in de volgende generaties groter sperma gaan zien,” merkt onderzoeker Leigh Simmons op.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd