Politie bestrijdt misdaad die nog moet plaatsvinden

Klinkt als sciencefiction, maar in Santa Cruz gebeurt het. Daar bestrijden agenten de misdaad die nog niet is.

En dat allemaal met dank aan de wetenschap, zo meldt New Scientist. De agenten kunnen dankzij slimme algoritmes min of meer voorspellen waar toekomstige misdaden plaats gaan vinden.

Hoe werkt het?
Wetenschappers ontdekten een tijdje geleden dat misdaden vaak min of meer te voorspellen zijn. Als er in een buurt één inbraak plaatsvindt, volgen er daarna vaak meerdere. Door naar de datum en tijd van reeds gepleegde misdaden te kijken, kunnen computermodellen zogenoemde ‘risicogebieden’ identificeren.

WIST U DAT?

…een supercomputer ook revoluties zoals de Arabische lente kan voorspellen?

Werkt dat echt?
Ja, natuurlijk. De wetenschappers probeerden het uit met behulp van gegevens uit 2004 en 2005. Ze verwerkten de inbraken die op dag 1 hadden plaatsgevonden en konden zo de locatie van 25 procent van de inbraken op dag 2 voorspellen.

Santa Cruz
Al spoedig viel het oog van de politie op het onderzoek en inmiddels wordt de methode nu ook in het echt getest. Agenten van Santa Cruz gaan er sinds kort mee aan de slag. Elke dag wordt de laatste informatie ingevoerd en dat levert weer nieuwe risicogebieden op. In die gebieden patrouilleert de politie vervolgens extra om misdadigers te ontmoedigen.

Binnenkort gaat ook de politie van Los Angeles ermee aan de slag. Of het door wetenschappers bedachte algoritme ook in de praktijk echt werkt, moet later dit jaar blijken. Mocht dat het geval zijn dan kan het relatief snel in andere steden worden doorgevoerd.

Bronmateriaal

"Cops on the trail of crimes that haven't happened" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ian Britton (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd