Politicus niet altijd gebaat bij hulp van sterren

George Clooney en Oprah zetten zich in voor de campagne van Obama. Maar is hij echt gebaat bij hun hulp. Niet altijd, zo blijkt uit onderzoek.

In de Verenigde Staten is het heel gewoon dat sterren zich inzetten voor een politieke partij of beter gezegd: een politicus. Sommigen doen dat door te laten weten dat ze op de politicus gaan stemmen, anderen gaan nog een stap verder en doneren een hoop geld. Natuurlijk trekt dat de aandacht van de kiezer. In kranten en op tv wordt de steun van sterren breed uitgemeten. Maar beïnvloeden die sterren ook echt het kiesgedrag?

Jennifer Aniston
Dat vroeg onderzoeker Anthony Nownes van de universiteit van Tennessee zich ook af. En hij besloot er onderzoek naar te doen. Hij vroeg 500 studenten wat ze ervan vonden dat actrice Jennifer Aniston een hoop geld aan de Democraten schonk en wat ze ervan vonden dat sporter Peyton Manning hetzelfde deed, maar dan ten gunste van de Republikeinen. Nownes koos heel bewust voor deze twee sterren. De eerste beroemdheid is ongetwijfeld bekend onder de studenten, maar hoe ze over Aniston dachten, stond niet vast. Manning is eveneens een hele bekende naam en de meeste studenten aan de universiteit van Tennessee zullen positief tegenover Manning staan. Hij heeft namelijk voor de universiteit gespeeld.

WIST U DAT…

…het stemlokaal mogelijk uw stem beïnvloedt?

Invloed
Eén ding was al snel duidelijk. De sterren hadden zeker invloed op het beeld dat de kiezer van een partij heeft. Maar wat voor invloed dat is, hangt van de ster af, zo blijkt. Zo bleek Aniston de zaak van de Democraten te schaden, terwijl Manning de zaak van de Republikeinen juist goed deed. “Als we de politieke partijen als ‘merken’ zien dan wijzen deze resultaten erop dat het beeld dat mensen van deze merken hebben, beïnvloed wordt door sterren die het merk ‘gebruiken’.”

De beroemdheden zelf zijn er in ieder geval niet bij gebaat om een politieke partij te steunen. “Zij (de beroemdheden, red.) halen er weinig positiefs uit.” Mensen die het niet op Democraten hebben en horen dat Jennifer Aniston ze steunt, krijgen zo een negatiever beeld van Aniston. Voor mensen die het niet op de Republikeinen hebben, geldt hetzelfde zodra zij horen dat Manning deze club steunt. Nownes heeft dan ook nog wel een advies voor de sterren. “Houd je gedeisd.”

Bronmateriaal

"UT Professor Looks at How Stars’ Endorsements Can Help—or Hurt—Politicians" - UTK.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door vargas2040 (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd