Politici zien er beter uit als je aan hun kant staat

obama

Heb je tijdens de vorige verkiezingen op Partij voor de Dieren gestemd? Waarschijnlijk vind je Marianne Thieme dan aantrekkelijker dan andere politici. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat mensen een politicus knapper vinden, wanneer ze aan zijn kant staan.

Onderzoekers van de Cornell universiteit lieten 49 mensen foto’s zien van bekende en onbekende politieke leiders. 38 proefpersonen waren democraten, terwijl de anderen republikeinen waren. “De democraten vonden Barack Obama fysiek aantrekkelijker, terwijl de republikeinen Sarah Palin knapper vonden”, vertelt hoofdonderzoeker Kevin M. Kniffin.

Het verschil in aantrekkingskracht is duidelijk zichtbaar in deze grafiek.
Het verschil in aantrekkingskracht is duidelijk zichtbaar in deze grafiek.
Daarna kregen de deelnemers aan het onderzoek republikeinse of democratische politici te zien, die niet bekend waren. De proefpersonen stemden nu vrijwel gelijk, ongeacht het politieke kamp. Er is dus niet zoiets als een republikeinse of democratische ‘look’.

Eén uitzondering
In totaal werden er zestien bekende en acht onbekende politici gepresenteerd. Vijftien van de zestien politici werden het beste gewaardeerd door hun eigen kamp. Maar wie niet? Presidentskandidaat John McCain vormt de uitzondering. Hoewel hij republikein is, vonden de democratische testpersonen hem net iets knapper.

Knapste politicus
En de knapste politicus? Die eer gaat naar Palin. Zij kreeg gemiddeld een ruime 7 op een schaal van 1 tot 9.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd