Poëzie is als muziek voor ons brein

gedichtRillingen over de rug. Een tintelend gevoel dat door uw ruggenmerg gaat en kortstondig kippenvel veroorzaakt. Zo zorgt muziek voor een plezierige sensatie. Uit recent onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Consciousness Studies, blijkt dat een emotioneel geladen tekst of gedicht u hetzelfde gevoel kan geven.

Professor Adam Zeman en zijn collega’s van de University of Exeter Medical School onderzochten de hersenactiviteit van dertien vrijwilligers door gebruik te maken van een functionele MRI (fMRI). FMRI wordt gebruikt bij modern hersenonderzoek en maakt het mogelijk activiteit van de hersenen zichtbaar te maken in een driedimensionaal beeld. Door gebruik te maken van deze technologie hoopten onderzoekers de kloof tussen kunst en wetenschap te overbruggen.

fMRI-data van het onderzoek. Foto: University of Exeter
fMRI-data van het onderzoek. Foto: University of Exeter

De vrijwilligers moesten teksten lezen, zoals een handleiding van de verwarmingsinstallatie, een sonnet, een tekst uit een roman en hun favoriete gedicht. Onderzoekers konden zo de verschillende manieren waarop de hersenen reageren op poëzie en proza in kaart brengen. Bij de favoriete gedichten bleek dat de hersengebieden geassocieerd met geheugen sterker gestimuleerd werden dan de leesgebieden. Dit geeft aan dat het lezen van een favoriet gedicht een soort van herinnering is. Ook vonden ze bewijs dat poëzie hersengebieden activeert, die gekoppeld zijn aan zelfreflectie. De wetenschappers concludeerden dat een emotioneel geladen tekst of gedicht reacties veroorzaakt in dezelfde hersengebieden die actief worden bij het luisteren naar muziek. Uit een eerder onderzoek bleek al dat deze gebieden, door een emotionele reactie op muziek, zorgen voor kippenvel.

“Sommige mensen zeggen dat het onmogelijk is om wetenschap en kunst met elkaar te verzoenen. Technologische ontwikkelingen op het gebied van hersenonderzoek zorgen voor steeds meer kennis van de hersenen en de ervaring van kunst,” zegt Zeman.

Bronmateriaal

"Poetry is like music to the mind, scientists prove" - exeter.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jan Glas (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd