Poetin redt de wilde tijger

Vladimir Poetin, de oud-president van Rusland, organiseerde de afgelopen dagen een ‘tijgertop’ om actie te ondernemen tegen de achteruitgang van de wereldwijde tijgerpopulatie. En met succes! Rusland en verschillende Aziatische landen, waaronder China, gaan er de komende twaalf jaar alles aan doen om het aantal wilde tijgers in 2022 te verdubbelen.

“Het is zeer belangrijk om de tijger, een wonderlijk dier, te redden”, zegt Poetin. Op dit moment leven er nog maar 3.200 tijgers in het wild. Poetin vindt dat de situatie bijna “catastrofaal” wordt.

Het Wereld Natuur Fonds steekt de komende vijf jaar 350 miljoen dollar in het redden van de tijgers. Poetin en zijn Aziatische collega’s gaan ervoor zorgen dat de wilde tijgers genoeg leefruimte krijgen om op te bloeien. Het geld wordt ook gestoken in het tegengaan van de handel en smokkel in tijgers.

Meer winst
“Als we de tijger verliezen dan verliezen we niet alleen één van ‘s werelds grootste roofdieren, maar nog veel meer,” vertelde Diane Walkington van het Wereld Natuur Fonds in juli. “Door hun gebieden veilig te stellen, beschermen we nog honderden andere soorten.”

Leefgebied
Op dit moment leven tijgers in dertien landen in het wild: Bangladesh, Bhutan, Cambodja, China, India, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Nepal, Thailand, Vietnam en Rusland. Het is vooral de taak van deze landen om tijgers te beschermen.

Veerkrachtig
Wetenschappers geven de hoop nog niet op: de veerkracht en ongelofelijke vruchtbaarheid van de tijger verkleint de kans dat het dier uitsterft aanzienlijk. Wanneer de dieren drie of vier jaar de tijd krijgen om ongestoord hun leven te leiden, zouden hun aantallen direct sterk oplopen, zo verwachten experts.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd