Poelsnip is snelste trekvogel ter wereld

Onderzoekers zijn er getuige van geweest hoe poelsnippen zonder tussenstop in twee dagen tijd van Zweden naar Sub-Saharisch Afrika vlogen.

De poelsnip legde zo’n 6760 kilometer af en had een gemiddelde snelheid van 97 kilometer per uur. Het dier is daarmee de snelste vogel op de lange afstanden. De onderzoekers beschrijven de bijzondere prestatie in het blad Biology Letters.

Dik
Als u de poelsnip zo ziet, zou u waarschijnlijk niet zeggen dat deze met zo’n snelheid tot zo’n enorme reis in staat is. De vogel is niet heel aerodynamisch en zelfs een beetje aan de dikke kant. Maar dat extra vet komt juist goed van pas, zo legt onderzoeker Raymond Klaassen uit. “Ze (de poelsnippen, red.) verdubbelen hun gewicht bijna voordat ze gaan vliegen. En al dat vet wordt verbrand tijdens de vlucht.”

WIST U DAT…

Concurrenten
Er zijn genoeg andere vogels die lange reizen afleggen. Zo zijn er exemplaren die jaarlijks 80.000 kilometer maken. Maar zij trekken daar enkele maanden voor uit en stoppen regelmatig. Er zijn ook vogels die sneller gaan dan de poelsnip, maar die soorten houden dat maar enkele seconden vol.

Limosa
De enige vogel die een klein beetje in de buurt komt van de prestatie van de poelsnip is de limosa, ook een soort snip. Een limosa vloog in 2007 in één stuk door 11.500 kilometer en had een gemiddelde snelheid van 56 kilometer per uur. “Het verschil tussen de limosa en de poelsnip is dat de limosa over de oceaan reist en dus geen mogelijkheid heeft om te stoppen. Hun geweldige vlucht is dus geen keuze.” Poelsnippen kunnen onderweg wel stoppen, maar doen dat niet. Waarom is onduidelijk. Op de terugweg maken de dieren namelijk wel tussenstops.

Er doemen wel meer vragen op als het gaat om de prestatie van de poelsnip. Zo vliegt het dier aan één stuk door en kan deze onderweg dus niet slapen. Hoe het dier het zolang zonder slaap volhoudt, is onduidelijk. Mogelijk laat de snip zijn hersenhelften om beurten tot rust komen.

Bovenstaande foto is gemaakt door Davis Kwan (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd