Pluto’s maantje Nix schittert voor de helft op nieuwe foto

  NASA heeft recent een nieuwe foto van Nix vrijgegeven. Het is één van de beste foto’s die we tot op heden van de maan hebben.

  De foto is gemaakt door New Horizons. De sonde scheerde op 14 juli 2015 langs Pluto. De scheervlucht leverde vele foto’s op, waaronder deze foto van de op twee na grootste maan van Pluto. Toen New Horizons deze foto van Nix maakte, bevond deze zich op zo’n 23.000 kilometer afstand van de maan.

  Op de foto zien we maar een stukje van Nix. Slechts de helft van de maan wordt belicht. Het belichte deel is ongeveer 19 bij 47 kilometer groot. De foto onthult weer nieuwe informatie over de geologische geschiedenis van Nix en inslagen op de maan, zo stelt NASA.

  Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.
  Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

  New Horizons werd in 2006 gelanceerd. Grappig genoeg wisten we toen nog maar net van het bestaan van Nix af. De maan werd namelijk in 2005 pas ontdekt. Enkele jaren na het vertrek van New Horizons – in 2011 en 2012 – werden nog eens twee manen ontdekt. Pluto blijkt er dus vijf te hebben: Charon, Hydra, Nix, Kerberos en Styx. Onlangs leverde New Horizons al een compleet familieportret af. Op die compositiefoto zien we alle manen van Pluto in volle glorie.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd