Pluto schittert op nieuwe foto van New Horizons

  Zojuist is New Horizons langs Pluto gescheerd. En NASA viert dat door de beste foto die tot op heden van Pluto is gemaakt vrij te geven!

  De foto is gemaakt op het moment dat de afstand tussen Pluto en New Horizons zo’n 766.000 kilometer bedroeg. Het moment waarop New Horizons rakelings langs Pluto zou scheren, lag toen New Horizons dit kiekje maakte, nog zo’n zestien uur in het verschiet.

  Scheervlucht
  Om 13.49 uur (Nederlandse tijd) was het zover: ruimtesonde New Horizons scheerde met een snelheid van zo’n 50.000 kilometer per uur langs Pluto. Op dat moment bedroeg de afstand tussen de twee slechts 12.500 kilometer! Naar verwachting heeft New Horizons tijdens die scheervlucht fantastische gedetailleerde foto’s gemaakt van Pluto en zijn manen. Maar op die foto’s moeten we nog even wachten. Pas morgen in de loop van de dag worden die foto’s naar verwachting vrijgegeven.

  De beste foto
  Kun je eigenlijk zolang niet wachten? Niet getreurd! NASA heeft namelijk zojuist de beste foto die New Horizons tot op heden van Pluto heeft gemaakt, vrijgegeven. Het kiekje is prachtig, vind je niet? De foto maakt ons voor zover dat mogelijk is nog nieuwsgieriger naar de beelden die New Horizons morgen af gaat leveren. Want die zullen – als alles goed is gegaan – nog vele malen gedetailleerder zijn. Zelfs oppervlaktekenmerken van slechts zestig meter groot zullen op deze foto’s zichtbaar zijn.

  Pluto, wat ben je mooi! Foto: NASA.
  Pluto, wat ben je mooi! Foto: NASA.

  Over New Horizons
  New Horizons vertrok in 2006 vanaf de aarde en legde tot op heden bijna vijf miljard kilometer af! De bestemming van de sonde was vanaf het begin duidelijk: Pluto. De eindbestemming van de sonde is echter tot op de dag van vandaag onduidelijk. Nu de sonde langs Pluto gevlogen is, gaat deze op weg naar een ander Kuipergordelobject. Welk object New Horizons nu onder de loep gaat nemen, is echter nog onbekend. NASA is nog op zoek naar een interessante kandidaat.

  Maar laten we vooral niet al te ver vooruitkijken en ook even stilstaan bij wat New Horizons vandaag gepresteerd heeft. Hoewel Pluto al in 1930 ontdekt werd, wisten we al die jaren niet hoe de dwergplaneet er precies uitzag. Sterker nog: we wisten niet eens hoe groot Pluto werkelijk was! Dat laatste is nu – dankzij New Horizons al bekend – en ook de andere ‘geheimen’ van Pluto zullen binnenkort ontrafeld worden. Zo hopen onderzoekers te weten te komen hoe de atmosfeer van Pluto in elkaar steekt, of er geologische structuren zijn op Pluto en hoe het oppervlak van de dwergplaneet er nu exact uitziet. Hoewel de scheervlucht dus achter de rug is, blijft het de komende maanden nog even spannend. Want de antwoorden op al die prangende vragen zullen pas over enkele weken – of misschien zelfs maanden – komen.

  Zojuist vloog de New Horizons-ruimtesonde met een snelheid van bijna 50.000 kilometer per uur langs het oppervlak van Pluto. Het is de eerste keer dat dwergplaneet Pluto door een ruimtevaartuig is bezocht. De komende dagen worden er veel foto’s van Pluto, Charon en de andere manen verwacht. Blijf de speciale New Horizons-themapagina volgen met het meest recente nieuws en de allerlaatste foto’s.

  Bronmateriaal

  NASA

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd