Pluto heeft geen ring en ‘slechts’ vijf manen

pluto-nieuw

NASA’s New Horizons-ruimtesonde heeft voor de laatste keer de omgeving rondom Pluto gescand. Opvallend is dat Pluto geen ring heeft en dat er geen nieuwe maantjes zijn gevonden.

Meest recente 'ruwe' foto van Pluto, gemaakt op 1 juli 2015, dertien dagen voor de aankomst van New Horizons bij Pluto.
Meest recente ‘ruwe’ foto van Pluto, gemaakt op 1 juli 2015, dertien dagen voor de aankomst van New Horizons bij Pluto.
Wetenschappers voorspelden enkele jaren terug dat Pluto misschien wel vijftien manen zou hebben. Dit blijkt niet te kloppen, want zelfs op haarscherpe beelden van Pluto en zijn manen tellen we slechts vijf stuks.

“Het is inderdaad een wetenschappelijke verrassing dat we geen nieuwe manen of ringen hebben aangetroffen”, vertelt wetenschapper Alan Stern van het Southwest Research Institute in Colorado. “Het voordeel is dat we niet hoeven bij te sturen en dat we de oorspronkelijk koers aanhouden.”

Wanneer New Horizons op 14 juli langs Pluto scheert, kan een deeltje ter grootte van een rijstkorrel de ruimtesonde al beschadigen. Dit komt vooral door de hoge snelheid van New Horizons. De ruimtesonde reist namelijk met een snelheid van bijna 50.000 kilometer per uur. Vandaar dat wetenschappers veel tijd investeren in het scannen van de omgeving van Pluto.

Krater
Wetenschappers denken – op basis van de laatste foto’s – dat Pluto een gigantische krater heeft. Dit is goed te zien op onderstaande foto. De dwergplaneet heeft wel iets weg van de maan Mimas. Er is een kans dat het verschijnsel pas is opgetreden na het bewerken van de foto. De krater van Pluto is misschien wel één van de grootste zichtbare kraters in het zonnestelsel. Op dit moment is dit record in handen van Mars; Hellas Planitia heeft een diameter van 2.300 kilometer.

Zie jij ook een krater op Pluto?
Zie jij ook een krater op Pluto?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd