Pluto en Charon maken een dansje voor New Horizons

charon en pluto

Ruimtesonde New Horizons is nog altijd onderweg naar Pluto. Maar ook onderweg zijn genoeg mooie dingen te zien. Zo heeft de sonde prachtige beelden gemaakt van Pluto en Charon. Te zien is hoe maan Charon rond de dwergplaneet ‘danst’.

Het onderstaande ‘filmpje’ bestaat uit twaalf foto’s die achter elkaar zijn gezet. New Horizons maakte de foto’s tussen 19 en 24 juli. De afstand tussen New Horions en Pluto was toen tussen de 429 en 422 miljoen kilometer.

Afbeeldingen: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute.
Afbeeldingen: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute.

Wie de beelden goed bekijkt, ziet dat Charon geen heel strakke baan rond Pluto trekt. Beide hemellichamen ‘wiebelen’. Dat komt doordat zowel Pluto als Charon cirkelen rond een zwaartekrachtpunt dat zich tussen hen in bevindt. Dat zwaartekrachtpunt is het centrum van de foto’s.

New Horizons

Lees hier alles over de New Horizons-missie!

Charon cirkelt ongeveer 18.000 kilometer boven het oppervlak van Pluto. De maan is relatief groot. Charon heeft een massa die vergelijkbaar is met één twaalfde van de massa van Pluto. Op de huidige beelden van New Horizons is Pluto ongeveer vier pixels breed. Charon is twee pixels breed. Dat gaat allemaal snel veranderen. Volgend jaar juli zal New Horizons dicht langs Pluto scheren. Dan zullen zelfs details op het oppervlak van de dwergplaneet in beeld komen.

Bronmateriaal

"A Moon over Pluto" - Jhuapl.edu
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door ESO.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd