“Plots overlijden onder 45 altijd onderzoeken”

Professor Pieter Doevendans van het Universitair Medisch Centrum Utrecht vindt dat er altijd autopsie moet plaatsvinden als iemand jonger dan 45 jaar plotseling overlijdt. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld zo’n 500 jonge Nederlanders onverwacht.

In veel gevallen sterft iemand onder de 45 aan een erfelijke hartaandoening. Toch wordt bij slechts een derde van alle plotselinge sterfgevallen autopsie uitgevoerd.

“Het is van belang dat dat wel gebeurt”, zegt Doevendans tegen persbureau ANP. “Omdat het bij onverwacht overlijden meestal om een erfelijke hartaandoening gaat, is het belangrijk dat de nabestaanden dat weten. Ze kunnen dan zelf getest worden op die aandoening. Zo kan worden voorkomen dat er meer slachtoffers vallen.”

WIST U DAT…

…veel plotselinge sterfgevallen worden veroorzaakt door een dodelijke cocktail?

Er zijn verschillende redenen waarom er tegenwoordig vrij weinig autopsies uitgevoerd worden. Vaak staat het hoofd van de nabestaanden er niet naar of is het te emotioneel om een dierbaar persoon open te snijden. Daarnaast betalen de meeste zorgverzekeraars geen autopsies, waardoor de nabestaanden met de kosten zitten.

Doevendans pleit voor betere voorlichting, bijvoorbeeld via de huisarts, de ambulancemedewerkers of begrafenisondernemers.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd