Pleister voorspelt geboorte

Op dit moment zijn de manieren waarop (vroeg)geboortes voorspeld worden slecht, risicovol en ongemakkelijk. Onderzoeker Chiara Rabotti van de TU Eindhoven maakt daar een einde aan. Zij ontwikkelde een elektrodepleister die geboortes kan voorspellen.

De pleister kan gewoon op de buik worden geplakt. Daar meet deze vervolgens de samentrekkingen van de baarmoederspieren. Volgens Rabotti kan de zwangere vrouw met behulp van de pleister de geboorte goed voorspellen en rustig thuis afwachten. Pas als de pleister aangeeft dat het gaat gebeuren, kan eventueel het ziekenhuis worden gebeld.

Vroeggeboorte
Vroeggeboorte is de belangrijkste oorzaak van babysterfte en leidt vaak tot blijvende handicaps. Het voorspellen van een vroeggeboorte is echter lastig. Het kan door het inbrengen van een katheter, maar dat is niet alleen ongemakkelijk voor de zwangere vrouw, maar ook riskant voor de baby. De andere methoden – aan de buitenkant van het lichaam – zijn onbetrouwbaar.

Pleister
Promovenda Rabotti besloot daarop een nieuwe methode te ontwikkelen en baseerde deze op de signalen die aangeven of een bevalling is begonnen: het samentrekken van de baarmoeder. Een pleister van drie bij drie centimeter bleek voldoende om een nauwkeurige voorspelling te kunnen doen.

Veelbelovend
De mogelijke toepassingen van de pleister zijn veelbelovend. In eerste instantie zal de pleister vooral in het ziekenhuis worden gebruikt, maar het moet ook mogelijk zijn om de pleister thuis op te plakken. De signalen kunnen dan naar het ziekenhuis worden gestuurd waar alles in de gaten wordt gehouden. Ook kan de elektrode in de kleding worden geplaatst, zodat de vrouw er geen last van heeft.

Naar verwachting is de methode van Rabotti over zo’n vijf jaar beschikbaar. In de komende jaren zal nader onderzoek worden gedaan. Chiara Rabotti promoveert vandaag op haar proefschrift Characterization of uterine activity by electrohysterography.

Bronmateriaal

Persbericht Technische Universiteit Eindhoven

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd