Pleister van de toekomst verdwijnt vanzelf

Pijnlijk: een pleister van een geheelde wond aftrekken. Maar dankzij nieuw onderzoek hoeft dat straks wellicht niet meer.

Wetenschappers zijn erin geslaagd om hele lange ‘draden’ van zetmeel te ‘spinnen’. Deze draden kunnen samen een heel dun lapje vormen. En dat kan bijvoorbeeld op een wond worden geplaatst. In tegenstelling tot pleisters vergaat dit ‘lapje’ echter vanzelf en daarbij verandert het in glucose. Dat kan door het lichaam worden opgenomen. “Zetmeel is heel gemakkelijk afbreekbaar, dus verband dat van zetmeel is gemaakt wordt na verloop van tijd door het lichaam geabsorbeerd,” legt onderzoeker Lingyan Kong uit.

WIST U DAT…

…nicotinepleisters geheugenverlies aan kunnen pakken?

Zetmeel kennen we natuurlijk allemaal wel. Het zit in aardappelen en in maïs, bijvoorbeeld. “Zetmeel komt van alle natuurlijke polymeren het meest voor en is ook het goedkoopst.” Er is alleen één probleem: zetmeel lost niet op in water, maar vormt wanneer het in aanraking komt met water een soort dikke gel waar onmogelijk vezels van kunnen worden gemaakt. De onderzoekers van de Penn State University hebben daar wat op bedacht. Ze voegden een stofje toe dat ervoor zorgt dat zetmeel wel oplost, maar toch niet zijn moleculaire structuur verliest. En zo werd het mogelijk om toch lange draden van zetmeel te ‘spinnen’.

Zodra de techniek ook op grotere schaal kan worden toegepast, zijn de mogelijkheden eindeloos. De draden kunnen dan namelijk niet alleen gebruikt worden om verbandjes die uit zichzelf oplossen, te maken. De vezels kunnen ook wc-papier, servetten en zakdoeken vormen. En deze eindproducten zijn allemaal milieuvriendelijk, want het materiaal is zeer goed afbreekbaar.

Bronmateriaal

"Inexpensive, abundant starch fibers could lead to 'ouchless' bandages" - Psu.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door gaelx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd