Playing hard to get: het werkt echt!

De casa nova’s onder ons weten het natuurlijk allang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: doen alsof je een moeilijk te veroveren schat bent, werkt! Uit onderzoek blijkt dat een vrouw zich meer tot een man aangetrokken voelt wanneer ze niet precies weet hoe leuk hij haar nu vindt. Die twijfel zorgt ervoor dat de vrouw meer aan hem denkt en hem steeds leuker gaat vinden.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat iemand aardig vinden eigenlijk een wiskundige vergelijking is. Persoon A vindt persoon B leuk. Hoe leuk? Net zo leuk als persoon A denkt dat persoon B hem of haar vindt. Maar hoe zit dat als persoon A niet goed weet hoe leuk persoon B hem of haar vindt? Dat is de vraag die de wetenschappers bezighield.

Experiment
Om de prangende vraag te beantwoorden, verzamelden ze 47 vrouwelijke studenten. De studenten kregen te horen dat ze moesten onderzoeken of Facebook geschikt was als online datingsite. Ook werd ze verteld dat studenten van twee andere universiteiten hun profiel en dat van vijftien of twintig andere vrouwen hadden gezien. Vervolgens kregen de dames vier Facebook-profielen te zien. Een deel van de proefpersonen kreeg te horen dat deze vier mannen hen het leukst vond. De anderen werd verteld dat deze mannen hen ‘gemiddeld’ vonden. En een derde groep kreeg te horen dat deze mannen hen de leukste of gemiddelde dames vonden. Deze groep wist dus eigenlijk helemaal niet wat de heren dachten.

WIST U DAT…

Aantrekkelijk
De vrouwen die hoorden dat de mannen hen heel aantrekkelijk hadden gevonden, voelden zich meer tot de heren aangetrokken dan de vrouwen die hoorden dat de heren hen als ‘gemiddeld’ bestempelden. Maar de vrouwen die niet wisten of ze favorieten of ‘gemiddelde dames’ waren, voelden zich het meest tot de heren aangetrokken.

“Veel populaire boeken adviseren mensen om hun gevoelens niet openlijk aan een potentiële partner te laten zien en in plaats daarvan kieskeurig over te komen,” zo schrijven de onderzoekers in het blad Psychological Science. De vrouwen uit het onderzoek maakten hun keuze op basis van weinig informatie (een Facebook-profiel) en dat is tegenwoordig niet ongewoon: veel mensen vinden hun partner online. En zeker dan is playing hard to get nuttig. “Als mensen elkaar voor het eerst ontmoeten, dan kan het zijn dat het populaire datingadvies correct is. Door mensen in onzekerheid te laten over hoe leuk we ze vinden, gaan ze meer over ons nadenken en worden ze geïnteresseerd.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd