Plastische chirurgie maakt jonger, maar niet aantrekkelijker

operatie

Wanneer mensen voor plastische chirurgie kiezen, hebben ze daar vaak twee redenen voor. Ze willen er jonger en aantrekkelijker uitzien. Maar heeft plastische chirurgie ook echt dat effect? Opvallend genoeg is daar nog nooit echt onderzoek naar gedaan. Amerikaanse en Canadese wetenschappers brengen daar nu verandering in.

De onderzoekers verzamelden foto’s van 49 mensen die plastische chirurgie aan het gezicht hadden ondergaan. Het ging dan om foto’s die voor en na de operatie waren gemaakt. Vervolgens werden deze foto’s aan vijftig mensen voorgelegd. Zij moesten de leeftijd van de persoon op de foto schatten. Ook kregen ze de opdracht om op een schaal van één tot tien aan te geven hoe aantrekkelijk ze de persoon vonden. De onderzoekers wilden zo vaststellen of de ingreep de personen op de foto jonger en aantrekkelijker had gemaakt.

Uit het onderzoek blijkt dat plastische chirurgie de patiënten jonger had gemaakt. De gefotografeerde personen werden op basis van de foto’s die na de operatie waren gemaakt tot 9,4 jaar jonger geschat. Gemiddeld werden de proefpersonen 3,1 jaar jonger geschat dan voor de operatie, zo schrijven de onderzoekers in het blad JAMA Facial Plastic Surgery.

Maar maakte de ingreep de mensen ook aantrekkelijker? Opvallend genoeg niet. De personen werden wel als iets aantrekkelijker beoordeeld na de operatie, maar dat verschil was niet significant. “In deze studie maakte plastische chirurgie aan het gezicht de patiënten jonger, maar het verbeterde hun aantrekkelijkheid niet consistent.”

Bronmateriaal

"Objective Assessment of Perceived Age Reversal and Improvement in Attractiveness After Aging Face Surgery" - JAMA Network
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Joshua Valcarcel (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd