Plasmagolven reizen van Saturnus naar Enceladus. Luister het online!

Wetenschappers hebben deze golven omgezet in audio, waardoor we kunnen luisteren naar dit fenomeen.

Ongeveer 99% van alle materie in het heelal is in een plasma-toestand. Dat betekent dat één of meer elektronen van een atoom gestript zijn in de kern. Er blijven hierdoor losse ionen en elektronen over. Een voorbeeld van plasma op aarde is vuur of bliksem. Net als in water en lucht kunnen er onder bepaalde omstandigheden golven ontstaan. In het geval van Saturnus reizen de plasmagolven op de magnetische veldlijnen die de ringenplaneet en zijn maan Enceladus verbinden.

Generator
“Enceladus is een kleine generator die rond Saturnus cirkelt en we weten dat het een continue bron van energie is,” aldus onderzoeker Ali Sulaiman. “Nu hebben we gezien dat Saturnus reageert door signalen af te geven, in de vorm van plasmagolven, via een netwerk van magnetische veldlijnen die de planeet met Enceladus – op een paar honderdduizend kilometer afstand – verbinden.”

Luister zelf!
Met behulp van Cassini hebben onderzoekers deze plasmagolven nu vastgelegd. Vervolgens hebben ze deze omgezet in audio, waardoor we ze kunnen horen. In werkelijkheid duurde de opname zestien minuten, maar de onderzoekers hebben dit verkort naar 28,5 seconden.

Cassini maakte de opname op 2 september 2017, dus kort voordat deze zich in de atmosfeer van Saturnus wierp en de missie tot een einde kwam. Hoewel het alweer bijna een jaar geleden is dat Cassini er de brui aan gaf, laat deze opname maar weer eens zien dat er in de door Cassini verzamelde data nog genoeg te ontdekken valt.

Bronmateriaal

"Listen: Sound of Electromagnetic Energy Moving Between Saturn, Enceladus" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA / JPL-Caltech

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd