Planten in volle zon bewateren: geen probleem!

Geen haar op het hoofd van een echte tuinier zal eraan denken om planten midden op de dag, wanneer de zon het felst is, te bewateren. De waterdruppels zouden als een vergrootglas werken en de zonnestralen versterken waardoor de plant letterlijk verbrandt. Onzin, zo beweren onderzoekers nu.

Met behulp van computermodellen en experimenten waarbij planten in de volle zon water kregen, toonden de wetenschappers aan dat deze wijsheid uit grootmoeders tijd een mythe is. Ze ontdekten dat de waterdruppels de energie van de zon niet zo sterk konden vergroten dat de bladeren beschadigd raakten. Vaak verdampten de druppels al voordat ze het zonlicht goed hadden kunnen opvangen.

Mythe
Onderzoeker Gabor Horvath heeft wel een idee hoe de mythe generatie op generatie kon blijven bestaan. “Alleen amateurs, tuiniers en leken hebben met dit probleem te maken gehad en zij konden er alleen maar over speculeren. De consequentie daarvan is dat de mythe regeert.”

Stress
Een beetje tuinier zou nu de foto’s van verbrande plekken op de bladeren tevoorschijn toveren. Waarop de wetenschappers ook dat bewijsstuk van tafel vegen. Want schijnbare verbrandingen kunnen heel goed een andere oorzaak hebben. “Bijvoorbeeld druppels zure regen, zoutig water, water met chloor en geconcentreerde mestoplossingen of andere chemicaliën kunnen allemaal verbrande, bruine plekken opleveren. Planten kunnen ook een soort fysiologische stress ervaren wanneer koud water op de warme bladeren wordt gegoten.”

Tropische plant
Is het dan helemaal onmogelijk dat de zon druppels gebruikt om bladeren te laten verbranden? Nee. Uit de computersimulaties blijkt dat bijvoorbeeld tropische planten met haren op de bladeren wel kunnen verbranden. De druppels bevinden zich in dit geval door toedoen van de haren wat verder van het oppervlak, waardoor de druppel gemakkelijker als een vergrootglas kan dienen. Maar, zo merken de onderzoekers op, de kans dat een druppel op een tropische plant blijft hangen, is wel klein. De plant stoot water namelijk af.

De onderzoekers concluderen dat het geen kwaad kan om planten midden op de dag en in de volle zon water te geven. Sterker nog: de kans op verbranding is later op de middag of ‘s ochtends zelfs groter. De zon staat dan namelijk lager, waardoor de druppels beter als vergrootglas kunnen werken. Aan de andere kant is de kans groot dat het water op het heetst van de dag nog voordat het de plant tot dienst kan zijn, verdampt. En dat is dan weer inefficiënt. Het lijkt dan ook kiezen tussen twee kwaden. Maar de mythe..die is in ieder geval van tafel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd