Planten groeien sneller met een ‘pratende’ buurman

Chili
De kieming van plantenzaad gaat sneller wanneer deze een buurman heeft. Dat blijkt uit onderzoek. Door met elkaar te communiceren helpen planten elkaar met groeien.

De ontdekking werd gedaan door Monica Gagliano en Michael Renton, werkzaam aan de Universiteit van West-Australië. Voor hun onderzoek probeerden zij Spaanse pepers op verschillende manieren te laten groeien. Namelijk in het bijzijn of in de afwezigheid van basilicum en andere Spaanse peperplanten.

Communicatie
Het resultaat is verbluffend: in de aanwezigheid van een andere plant, basilicum of Spaanse peper, groeiden de zaadjes een stuk sneller dan wanneer de planten alleen waren. Ook kwamen een hoop meer zaadjes uit. “Ons onderzoek toont aan dat planten een positieve uitwerking hebben op zaadjes door een nog onbekend mechanisme,” vertelt Dr. Gagliano.

WIST U DAT…

Slechte buren
Opvallend was ook dat wanneer de zaadjes gescheiden werden van de basilicumplant door middel van zwart plastic, alsnog ontkiemden alsof zij nog steeds in staat waren te communiceren met hun buurman. Dezelfde reactie werd waargenomen bij Spaanse peperplanten als buur. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat er ‘slechte’ buren zijn zoals venkel. Deze plant zorgde ervoor dat de zaadjes helemaal niet of nauwelijks ontkiemden.

Het team denkt dat de planten communiceren door middel van akoestische signalen, voortkomend uit trillingen vanuit de cel. “Dit zou de snelle communicatie tussen de planten kunnen verklaren.”

Bronmateriaal

"Plants ‘talk’ to plants to help them grow" - Biomedcentral.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dey (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd