Plant legt waterreservoir aan

Wie wat bewaart die heeft wat: ook planten lijken die tactiek toe te passen. Ze leggen een waterreservoir aan, zo blijkt uit onderzoek.

Wetenschappers hebben ontdekt dat planten onder de grond een eigen waterreservoir aanleggen. Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat planten de grond waarin zij staan, aanpassen. Zo is de chemische samenstelling nabij de wortels anders en leven er ook andere bacteriën.

Een wortel en water. Afbeelding: PSI.ch
Minder
Maar onderzoekers dachten altijd dat zich rondom de wortels ook minder water op zou houden. De plant zou dat water namelijk opnemen en daardoor is de grond rondom de plant droger. Maar het tegendeel blijkt waar. De grond rondom de wortels is juist vochtiger.

Droogte
De plant legt blijkbaar een eigen waterreservoir aan om er zo voor te zorgen dat deze ook in drogere tijden voldoende water tot zich kan nemen. De grond die zich op een afstand van enkele millimeters van de wortels bevindt, bevat dertig procent meer water dan de rest van de grond. Met die watervoorraad kan de plant het zeker twaalf uur langer volhouden, zo is in het blad New Phytologist te lezen.

Hoe de wortels dat water rond zich verzamelen, is niet helemaal duidelijk. “Het is waarschijnlijk dat een gel-achtige substantie die door de wortels wordt uitgescheiden verantwoordelijk is,” stelt onderzoeker Andrea Carminati.

Bronmateriaal

"Plants create a water reserve in the soil" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door John Faherty (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd