Plant en schimmel zijn eerlijke ruilhandelaren

Voor wat hoort wat. Dat is het motto van planten en schimmels die onder de grond nauw samenwerken, zo blijkt uit onderzoek.

Planten en schimmels wisselen onderling voedingswaarden uit. Dat is al langer bekend. Maar wetenschappers vroegen zich af of de twee wel eerlijke handelaars waren.

Valsspelen
Er zijn namelijk nogal wat mogelijkheden om ‘vals te spelen’. Zo kan een schimmel allerlei planten aftappen, maar zelf maar aan een beperkt aantal planten voedingswaarden leveren.

WIST U DAT…

…schimmels zelf wind kunnen creëren om hun sporen te verspreiden?

Eerlijk
Om te kijken of de handel eerlijk verliep, volgden de onderzoekers de voedingswaarden op de voet. De resultaten zijn verrassend. Planten en schimmels blijken heel eerlijk te handelen: hoe meer voedingswaarden een plant ontving, hoe meer hij ook bereid was om af te staan.

In een tweede experiment zetten wetenschappers twee schimmels bij een plant. De ene schimmel kon volop voedingswaarden leveren. De andere schimmel werd wat afgeremd. En weer bleek de plant ze eerlijk te belonen. De gulle schimmel kreeg veel voedingswaarden en de afgeremde schimmel moest het met minder doen. En ook een omgekeerde situatie – met een gulle en afgeremde plant – leverde dezelfde resultaten op. “Ze voelen beiden aan wat de ander doet en belonen dat,” concludeert onderzoeker Stuart West.

Bronmateriaal

"Plants and fungi share fair-trade underground market" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mark Whitt (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd