Plant biedt vlieg seksuele ervaring in ruil voor bestuiving

Normaal gesproken regelen insecten de bestuiving van planten en krijgen ze er nectar bij. De plant Gorteria diffusa gaat nog een stapje verder, zo blijkt uit onderzoek. De plant gunt bijvliegen een seksuele ervaring op haar blaadjes. In het heetst van de strijd geeft de bloem dan snel de pollen mee. Het resultaat: twee tevreden partijen.

De plant heeft op diens blaadjes opvallende zwarte stippen zitten. Deze lijken vanuit de lucht sprekend op de vlieg Megapalpus capensis. De vlekjes zijn een beetje wollig en iets opgehoogd en de kleuren ervan weerspiegelen het licht zoals ook de vleugeltjes van de vlieg dat doen. In 1997 suggereerden onderzoekers dat deze vlekjes mannelijke vliegen aantrokken en dat de plant zo diens bestuiving regelde.

All the way
Maar uit onderzoek van twee ecologen blijkt dat de plant en de vlieg ‘all the way’ gaan. De onderzoekers observeerden de plant en zagen tot hun verbazing hoe de vliegen met de vlekjes paarden. Terwijl de vliegen dat probeerden, gaf de plant snel de nodige pollen mee.

Sex-appeal
Denk niet dat de vliegen zomaar boven op alles wat ook maar een beetje op een vlieg lijkt, duiken. Uit het onderzoek blijkt dat niet elke plant evenveel sex-appeal heeft. Zo zijn er in totaal veertien verschillende patronen vlekken (zie de foto hieronder) en het ene patroon zint de vliegen meer dan het andere.

Succes
De bloemen die erin slagen om de vliegen te verleiden, doen het overigens wel beter dan de andere soortgenoten. Uit het onderzoek blijkt dat de vliegen die paren met de bloem de pollen beter verspreiden. Dat komt omdat de vliegen tijdens de daad meer pollen op hun lijfje krijgen.

Techniek
Het onderzoek spreekt de geaccepteerde theorie dat bloemen enkel nieuwe bestuivingstechnieken ontwikkelen wanneer ze overstappen op een andere bestuiver, tegen. Deze bloem heeft namelijk verschillende technieken die allemaal dezelfde bestuiver aantrekken.

Het onderzoek van Steven Johnson en Allan Ellis verschijnt volgende maand in het blad American Naturalist.

Afbeelding: A. Ellis and S. Johnson

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd